Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se află în vizită la București. El a fost primit de Nicolae Ciucă la Palatul Victoria | FOTO, VIDEO

Publicat: 23/02/2022, 15:02
Actualizat: 23/02/2022, 17:35

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se află miercuri într-o vizită oficială la București, în cadrul căreia se întâlnește cu omologul său, Nicolae Ciucă. Oficialul elen a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în „situaţii excepţional de dificile” de către pompierii români, care au dovedit „spirit de sacrificiu” şi profesionalism.

Mitsotakis a fost primit de Ciucă la Palatul Victoria, după cum informează Agerpres. Cei doi premieri au semnat o declaraţie comună, și au susținut declaraţii de presă.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în Holul de Onoare al Palatului Victoria, iar după această întâlnire discută tete-a-tete. Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

„Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante. Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord”, a afirmat Mitsotakis, la Palatul Victoria, după convorbirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul elen i-a mulţumit premierului Ciucă pentru susţinerea pe care România o acordă Greciei în chestiunile de interes naţional. Premierul grec a menţionat în acest sens „acţiunile ilegale” ale Turciei în Mediterana occidentală.

„Aş vrea să repet poziţia fundamentală a Greciei: Grecia păstrează întotdeauna închisă poarta ameninţărilor, dar deschisă poarta dialogului. Instrumentul, aşa cum a zis şi domnul prim-ministru Ciucă, pentru rezolvarea problemelor este dreptul internaţional, nu sunt ameninţările”, a punctat Mitsotakis, în declaraţiile de presă comune cu Nicolae Ciucă.

Schimburile comerciale bilaterale România- Grecia au atins două miliarde de euro

Premierul elen a remarcat, totodată, că schimburile comerciale bilaterale au atins două miliarde de euro, adăugând că există „perspective şi mai importante”.

„Avem mari companii greceşti care activează în România şi vor să îşi extindă activitatea investiţională şi avem mulţi vizitatori, mulţi turişti, mai ales turişti români în Grecia. Vrem încă şi mai mulţi, vrem ca ei să depăşească 1 milion de vizitatori, câţi au fost în anul 2019. Deja Grecia este o ţară deschisă pentru vizitatori de-a lungul întregului an, nu numai în lunile de vară”, a completat Kyriakos Mitsotakis.

Premierul elen a vorbit despre eroismul pompierilor români

El a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în „situaţii excepţional de dificile” de către pompierii români, care au dovedit „spirit de sacrificiu” şi profesionalism.

„Avem cele mai frumoase amintiri legate de eroismul pompierilor români. Acest eroism a reprezentat şi punctul de pornire pentru a începe această colaborare în domeniul protecţiei civile. Sperăm ca pompierii români să fie prezenţi în Grecia mult mai frecvent, să colaboram cu ei şi în privinţa extinderii la nivel european a mecanismului de protecţie civilă, recurgând, desigur, şi la mijloacele de protecţie aeriană şi nu numai”, a spus prim-ministrul elen.

Ulterior, Mitsotakis și Ciucă vor vizita o expoziție referitoare la relațiile diplomatice româno-elene și vor participa la înmânarea albumului dedicat primului ministru de externe al României Moderne, Apostol Arsache.

Tot la Palatul Victoria va avea loc o întrevedere în plen a celor două delegaţii.

Kiriakos Mitsotakis, primit și de președinte

Anterior, Mitsotakis a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Cei doi au discutat inclusiv despre agenda europeană, în principal despre securitatea euro-atlantică și despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

„Preşedintele României şi prim-ministrul Greciei au reafirmat susţinerea puternică pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi au condamnat acţiunile Federaţiei Ruse, care contravin dreptului internaţional, respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale. Cei doi lideri au subliniat importanţa menţinerii coordonării strânse, atât în cadrul UE, cât şi în NATO, pentru pregătirea şi aplicarea măsurilor”, informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a salutat semnarea unei declarații comune privind întărirea cooperării politice, economice și sectoriale între România și Grecia, declarație semnată miercuri de Mitsotakis și Ciucă.

De asemenea, Mitsotakis i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru sprijinul acordat de România în vara anului trecut pentru stingerea incendiilor care au afectat Grecia. Premierul elen a salutat, cu această ocazie, eficiența și profesionalismul pompierilor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro