Rețeta de ciorbă de burtă a lui chef Cătălin Scărlătescu | Ingredientul secret este apa stătută!

Rețeta de ciorbă de burtă a lui chef Cătălin Scărlătescu | Ingredientul secret este apa stătută!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/03/2022, 20:22
Actualizat: 05/03/2022, 10:01

Ciorba de burtă este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din bucătăria românească, așa că aceasta este preparată până și de cei mai celebri bucătari din România, cum ar fi chef Cătălin Scărlătescu.

Avantajul acestui preparat este că poate fi gătit atât din burtă proaspătă, cât și din burtă prefiartă și congelată, cea de-a doua variantă fiind mult mai simplu de preparat.

Ciorba de burtă provine din bucătăria turcească, poate fi foarte ușor preparată acasă, este sățioasă și poate fi consumată oricând, potrivit fresh24.

Care sunt secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru o ciorbă de burtă delicioasă

Chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut mai ales în postura de jurat al emisiunii Chefi la Cuțite de la Antena 1, spune că există mai multe secrete pentru o ciorbă de burtă cât mai bună.

El spune că primul secret este apa folosită pentru prepararea acestui fel de mâncare.

„Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.

Rețeta de ciorbă de burtă

Pentru 15 porții de ciorbă avem nevoie de: picior de vită 700 gr, picior porc 1 kg, morcovi 150 gr (2 bucăți), țelină 200 gr (o jumătate), cartofi 400 gr (4 bucăți), ceapă 250 gr (3 bucăți), usturoi 200 gr (4 căpățâni), 10 ouă (gălbenușuri), smântână — o cutie, sare 80 gr, oțet 40 ml, burtă de vită 1,4 kg.

Se pun la fiert trei-patru felii de picior de vită într-o oală de 10 litri, cu trei sferturi apă. Când carnea și măduva se desprind de pe oase, se scot oasele, se aruncă și se strecoară zeama rămasă. În aceeași oală se pun la fiert feliile de picior de porc, cu trei sferturi apă și se procedează la fel cu carnea.

Într-o oală de 15 litri se adaugă zeama strecurată de vită şi de porc în care mai punem doi morcovi întregi, o jumătate de ţelină, patru cartofi curăţaţi de coajă şi netăiaţi şi trei cepe curăţate întregi. După fierbere, când pot fi pătrunse uşor cu furculiţa, legumele se scot, se scurg şi se pasează la blender. Pasta care rezultă se pune în zeama rămasă în oală, spune Lucian Țilea, proprietarul Cramei Terente din Brăila.

Se curăţă patru căpăţâni de usturoi, se zdrobesc, iar pasta rezultată se pune în strecurătoare. Ulterior, se trece zeama din oală prin strecurătoare peste pastă înapoi în oală, până când pasta de usturoi devine gelatinoasă, uşor verzuie.

Într-un bol se separă zece gălbenuşuri de ou şi se bat până se transformă într-o cremă. Albuşurile rămase se pot păstra înainte sau după fierbere pentru ornat diferite salate. La crema de gălbenuşuri obţinută se adaugă 900 ml de smântană şi se amestecă cu mixerul până devine omogenă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică