Forțele Aeriene, despre zvonul că elicopterul și MiG-ul din Constanța au fost atacate de rachete: Fake news. O dezinformare provenită din mass-media rusă

Forțele Aeriene, despre zvonul că elicopterul și MiG-ul din Constanța au fost atacate de rachete: Fake news. O dezinformare provenită din mass-media rusă
Sursa: Facebook
Publicat: 14/03/2022, 14:30
Actualizat: 14/03/2022, 14:36

Forțele Aeriene Române spun, cu privire la zvonul prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două accidente aviatice din data de 2 martie „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, că este „un fake news”.

„Afirmația este în totalitate falsă. „Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naționale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice.

Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucție cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”, conform sursei citate.

Ipoteze în cazul tragediei aviatice din Constanța. Cum poate fi explicată prăbușirea elicopterului, în care au murit 7 militari

Șapte militari au decedat în seara zilei de 2 martie, în urma unui accident în Dobrogea. Un elicopter IAR 330-Puma, care încerca să ajungă la locul prăbușirii unui avion de luptă românesc MiG 21-Lancer, a căzut ulterior lângă localitatea Cogealac, din județul Constanța.

Un specialist în aviație, care cunoaște mecanismele funcționării elicopterelor, a analizat pentru Gândul cum s-ar fi putut produce accidentul aviatic.

Potrivit acestuia, înainte de decolare, fiecare aparat de zbor este verificat tehnic şi, fără acordul din partea comandantului bazei, nu se poate pleca.

Prima variantă de pe care o iau în calcul autorităţile în cazul elicopterului prăbuşit în apropiere de Constanţa, potrivit unor surse militare, sunt problemele tehnice, mai exact încărcarea palelor cu gheaţă.

Specialist: „Vântul a bătut foarte puternic”

„Pot fi cauze diverse. Una dintre ele poate fi constituită de oprirea motoarelor aeronavei, ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, așa cum a fost la tragedia din Apuseni. Givrajul înseamnă depunerea unui strat de gheață pe o aeronavă. Este cauzată de condițiile meteo și poate apărea la diferite altitudini. În timp, deteriorează treptat aeronava și, desigur, asta înseamnă că riscul accidentelor este unul crescut”, explică specialistul în aviație.

Dacă la avioane givrajul apare la nivelul aripilor sau la senzorii de bord, la elicoptere afectează palele rotorului. În cazul acestui ecloper IAR 330-Puma, fiind aproape de mare, vântul a bătut foarte puternic. În general foarte multe aernove, în special cele ale aviației civile, nu sunt certificate pentru zborul în orice condiții de givraj. Din păcate, trebuie să recunoaștem, că avem foarte multe elicoptere militare care nu sunt modernizate”, mai explică specialistul.

Surse din anchetă au declarat, pentru Gândul, că potrivit primelor informații, după impactul cu solul, elicopterul Puma a luat foc de la combustibilul cu care era alimentat. Potrivit acelorași surse, pilotul elicopterului știa care sunt condițiile meteo când a plecat de la sol, fiind făcut briefing de misiune.

Șapte militari au murit miercuri seara în Constanța, unde elicopterul IAR 330-Puma în care se aflau s-a prăbușit, în timpul unei misiuni de patrulare aeriană. Elicopterul decolase de la Mihail Kogălniceanu pentru a căuta locul în care se prăbușise mai devreme un avion românesc de luptă Mig 21 LanceR.

Citește și VIDEO | Momentul în care avionul MiG 21 se prăbușește în apropiere de Cogealac. ”O lumină puternică a luminat întregul cer

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare