ENERGY NOW III. Laurențiu Urluescu (AFEER): Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile. Din păcate, partea de decontare, mai ales a plafonării, nu a venit

Publicat: 06/04/2022, 16:46
Actualizat: 06/04/2022, 16:55

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), invitat la a treia ediție a conferinței ENERGY NOW, organizată de Gândul, a detaliat consecințele aplicării schemei de ajutor pentru susținerea facturilor românilor, din punctul de vedere al acestei categorii de actori din piață, în contextul scumpirilor care au început să se simtă de la jumătatea anului trecut.

Reprezentantul furnizorilor din energie a vorbit despre prima și noua schemă de ajutor a fost adoptată de Guvern, în 18 martie, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale, și care vizează perioada de la 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, deci la finalul primei scheme care acorda facilități.

„Întotdeauna, oricât de urâtă ar fi situația, există și ceva pozitiv. În primul rând, ce e pozitiv în situația globală este că ne dăm seama că avem nevoie de independență energetică, fapt care până acum a fost cumva neglijată. În schemele de plafonare sunt și lucruri pozitive: faptul că mare parte din consumatorii casnici, din cauza schemei da plafonare, li se reduce impactul în factura finală, este pozitv”, a început, pe un ton optimist, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Unde este pozitiv, este și negativ”

Totuși, spune reprezentantul funizorilor, „unde este pozitiv, este și negativ”: „Sunt multe lucruri negative cu schemelor de plafonare, faptul că unii consumatori casnici nu vor beneficia de un preț-plafon, ci de o plafonare doar a costurilor de furnizare, faptul că schema actuală, cea care începe la 1 aprilie – nu e așa bună pentru consumatori, față de schema anterioră, cel puțin la energia electrică”.

Potrivit lui Laurențiu Urluescu, problema cea mai mare a furnizorilor de acum este faptul că prevederile OUG 118 nu s-au aplicat până la capăt, respectiv partea de decontare. „Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile legate de factura transmisă către consumatori, dar, din păcate, partea de decontare a plafonării mai ales nu a venit”, a subliniat președintele AFEER.

Până luni, conform datelor colectate de la membri AFEER, pe partea de plafonare nu fusese plătită nicio sumă, a declarat Laurențiu Urluescu.

Și Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), de asemenea invitat la a treia ediție a Conferinței ENERGY NOW, a atras atenția că, dacă mecanismul de decontare nu funcționează, atunci furnizorii pot suferi blocaje în accesul la cash, la lichiditate. „Iar în momenul în care un furnizor mare are astfel de de probleme, vă spun sincer că ajungem cumva într-un moment în care foarte puține se mai pot face”, a conchis reprezentantul ACUE.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate. Până în prezent, 14 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale), conform datelor de pe site-ul asociației.

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonațe de urgență.

Astfel, la energie electrică

prețul final factruat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fără limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Dărăban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit