Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, critic la adresa PNL: „E partidul cel mai anticultural”

Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, critic la adresa PNL: „E partidul cel mai anticultural”
Istoricul literar Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România / FOTO - Profimedia
Publicat: 10/04/2022, 22:30
Actualizat: 10/04/2022, 22:37

Ionuț Vulpescu, fost ministru al culturii îl aduce în fața publicului pe criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, în episodul X al podcast-ului Avangarda.

Președinte al Uniunii Scriitorilor și director al revistei „România literară”, Nicolae Manolescu este, însă, înainte de toate, profesor, după cum îi place să se prezinte și să fie prezentat.

Printre altele, Nicolae Manolescu vorbește despre activitatea sa politică, în calitate de președinte al Partidului Alianței Civice, despre neajunsurile politicii actuale și ale Constituției noastre, precum și despre „pseudoculții” din politica românească de astăzi și despre PNL-ul care a devenit cel mai anticultural partid de pe scena puterii contemporane.

Nicolae Manolescu – (…) Liberalii noștri, care nu sunt la primul accident de felul acesta. E partidul cel mai anticultural. Îmi pare foarte rău!

Ionuț Vulpescu – O spune un liberal.

N.M. – Cum veneau la putere, primele acțiuni pe care le aveau erau să desființeze o revistă, să facă probleme, în domeniul cultural. Niciodată n-am reușit să ne înțelegem cu ei. În anumite împrejurări, am fost fericit că a venit un PSD-ist la putere, în zona noastră culturală, că de obicei cu PSD-iștii ne înțelegem mai bine. Chiar și acum am avut probleme la Uniunea Scriitorilor, pe care liberalii, cât au fost în alianță cu USR-iștii…

I.V. – Da, știu, îmi amintesc. Este vorba de niște decizii pe care le-am promovat în 2015 și care mi se părea firesc să fie promovate, căci țineau de ceea ce trebuie să facă statul, care trebuie să ajute cultura.

N.M. – Ne-am dus. Am fost chiar eu. Am stat de vorbă cu ministrul liberal, care: „ – Da, da!”, dar nu s-a întâmplat nimic.

În cadrul acestui interviu, Nicolae Manolescu mai vorbește și despre deceniul lui politic, prietenii literare compromise și partide anticulturale. Totodată, aduce vorba despre școală, oameni, cărți și imposibilitatea câștigării Premiului Nobel de către un scriitor român, scrie qmagazine.ro.

Mai puteți afla cum și când a debutat cel mai important critic literar postbelic, care au fost provocările activității de cronicar în timpul epocii comuniste, care au fost scriitorii „nedreptățiți”, la un moment dat, de criticul Nicolae Manolescu, și care sunt șansele reale României de a primi mult așteptatul Premiu Nobel pentru Literatură în viitorul apropiat.

Confesiunile din spatele podcast-ului mai dezvăluie și relația cu actuali și foști prieteni din literatura română, relații sacrificate pe urma trecerii timpului sau ale unor diferențe de opinie: Nicolae Breban, Eugen Simion și Ana Blandiana sunt câteva dintre numele despre care Nicolae Manolescu a oferit, en passant, câteva cronici de viață.

Nu în ultimul rând, publicul poate afla de la Nicolae Manolescu care este destinul literaturii și culturii române și care sunt ideile ce pot duce România în avangardă. Interviul video poate fi urmărit integral aici.

De-a lungul timpului, Nicolae Manolescu a scris peste 40 de cărți de istorie și critică literară îi încununează cariera, dintre care, cele mai cunoscute rămân „Istoria critică a literaturii române”, „Arca lui Noe” și volumele din ciclul de eseuri „Teme”. Nicolae Manolescu este și un veteran al cronicii literare, dat fiind că timp de 32 de ani, a scris săptămânal cronică literară în paginile revistei Contemporanul și, ulterior, ale României literare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?