Ce crede fostul comandant NATO în Europa despre pregătirea militară a Moscovei: Pierderile de generali înregistrate de ruși sunt fără precedent în istoria modernă

Ce crede fostul comandant NATO în Europa despre pregătirea militară a Moscovei: Pierderile de generali înregistrate de ruși sunt fără precedent în istoria modernă
Generalul în rezervă James Stavridis, în 2011 / Sursa: Profimedia
Publicat: 02/05/2022, 19:33

Generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susține că „incompetența uimitoare” a militarilor ruși în Ucraina a provocat pierderea de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă, relatează presa americană.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu pentru postul de radio american WABC 770 AM, difuzat duminică, scrie The Hill, preluat de Hotnews.

De exemplu, Stavridis a citat recentele conflicte la care au participat Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în lupta propriu zisă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu e vorba numai de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, făcând referire și la „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”.

„Până acum, a fost o performanță proastă a rușilor”, a subliniat fostul comandant NATO.

Printre generalii ruși și militarii de la vârful armatei ruse care ar fi fost uciși în timăpul invaziei se numără comandantu adjunct al Armatei a 8-a, generalul Vladimir Petrovici Frolov, comandatul adjunct al armetei a 41-a Andrei Sukhovetsky, generalul maior Vitali Gherasimov, general locotenent Yakov Rezantsev și colonelul Sergei Sukharev.

Pe lângă că l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru „incompetență” militară, James Stavridis l-a acuzat și că a declanșat crime de război asupra Ucrainei, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații” și incluzând „masacrarea” civililor, distrugerea orașelor și „folosirea violului ca armă de război”.

Stavridis a spus că generalul Alexander Dvornikov, pe care Moscova l-a pus luna trecută la conducerea forțelor de invazie din Ucraina, este „cunoscut bine de serviciile secrete occidentale drept „Măcelarul Siriei”.

Începând cu 8 aprilie 2022, Dvornikov a fost numit comandant al grupării trupelor ruse implicate în invazia militară deschisă a Ucrainei, până atunci a fost comandant al grupării trupelor „Sud”. El este numit „Măcelarul din Alep”, după ce, timp de un an începând cu 2015, a condus luptele unui grup de trupe rusești în Siria, ceea ce a dus la moartea în masă a populației civile locale. În martie 2016, a primit titlul de „Erou al Rusiei” prin Decretul Președintelui rus pentru participarea sa la distrugerea civililor sirieni.

Oficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda acestuia.

Stavridis a spus că „Vladimir Putin creează o expansiune a NATO prin atacurile sale nejustificate asupra unui vecin”, spunând că „mai multe națiuni ar putea să se alăture NATO ca urmare a acestei situații, respectiv Suedia și Finlanda, care (au) armare foarte capabile”.

„Nu este vorba doar de alianța NATO. Este vorba de democrațiile din toată lumea”, a spus Stavridis, dând exemplu Japonia printre țările non-NATO care se opun Rusiei.

Fostul comandant a condamnat, de asemenea, Indonezia, pentru că l-a invitat pe Putin, în noiembrie la Summit-ul G-20, pe care îl găzduiește. Liderul rus a acceptat invitația, potrivit președintelui indonezian Joko Widodo.

„Statele Unite și alți membri ai G-20 vor trebui să discute împreună și să decidă dacă vor să participe – dacă vor ieși de la întâlnirile la care intră Vladimir Putin. Nu are nicin sens să fii în aceeași cameră cu Vladimir Putin”, a conchis Stavridis.

Joko Widodo, relatează The Hill, a anunțat că și președintele ucrainean Volodimir Zelensky a acceptat invitația la summit.

Potrivit Hotnews, Ucraina a anunțat duminică după-masa uciderea unui al zecelea general rus trimis de Moscova pe front, generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic.

Autoritățile ucrainene spun că alături de el au fost uciși 100 de soldați ruși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Pe 23 aprilie ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că doi generali ruși au fost uciși în apropierea orașului Herson din sudul țării și că un al treilea se află în stare gravă după ce forțele armate ucrainene au lovit postul de comandă al Armatei 49 a Rusiei.

Primul general rus ucis în Ucraina a fost raportat de Kiev pe 27 februarie, la doar 3 zile de la declanșarea invaziei de către Vladimir Putin, fiind vorba chiar de generalul Magomed Tușaev, numărul doi al trupelor cecene și care era considerat mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov.

Tușaev a fost ucis în timpul luptelor pentru aeroportul strategic Hostomel din apropierea Kievului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto