Ramzan Kadîrov, vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin, anunț privind soarta unui oraș din Ucraina: „Străzile principale şi cartierele centrale au fost complet curăţate” Versiunea liderului cecen este însă contrazisă

Ramzan Kadîrov, vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin, anunț privind soarta unui oraș din Ucraina: „Străzile principale şi cartierele centrale au fost complet curăţate Versiunea liderului cecen este însă contrazisă
Publicat: 08/05/2022, 10:13
Actualizat: 08/05/2022, 10:14

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că o bătălie pentru oraşul din estul ţării este în desfăşurare. Ramzan Kadîrov, actualul lider al regiunii Cecenia, este vasalul lui Putin și totodată soldatul fidel al acestuia.

La mijlocul lunii aprilie, forţele ruse au lansat o nouă ofensivă de-a lungul majorităţii flancului estic al Ucrainei, unele dintre cele mai intense atacuri şi bombardamente având loc recent în jurul Popasnei, în regiunea Lugansk.

„Luptătorii forţelor speciale cecene… au luat cea mai mare parte din Popasna sub control”, a scris Kadîrov, care s-a descris adesea drept „soldatul terestru” al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Străzile principale şi cartierele centrale ale oraşului au fost complet curăţate”, a spus el, dar Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Ucrainei, dar sâmbătă târziu, Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că luptele grele pentru oraş continuă.

„O bătălie pentru Popasna este în desfăşurare”, a spus Arestovici într-un videoclip pe reţelele de socializare. „Propagandiştii ruşi au raportat cu bucurie că au preluat controlul deja deja, dar nu este chiar aşa. Aceasta este cea de-a 117-a revendicare pentru „capturarea Popasnei” doar săptămâna aceasta”, a spus el..

Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat sâmbătă că forţele ucrainene încă au control asupra zonei. „Situaţia este foarte dificilă, dar sub control”, a spus Haidai într-o postare video Telegram. El a adăugat că trupele cecene nu au luat parte la lupte, ci au jefuit şi au filmat, potrivit news.ro.

Ramzan Kadîrov, misiuni speciale în slujba lui Putin

Aflat sub protecția Moscovei, Ramzan Kadîrov pare să nu aibă prea multe îngrădiri atunci când vine vorba despre misiunile „speciale” în slujba lui Putin. Cu toate acestea, în luna iulie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Ramzan Kadîrov ca fiind implicat în încălcări brutale ale drepturilor omului. Totodată, autoritățile cecene au fost acuzate de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

„Această desemnare se datorează implicării lui Kadîrov în încălcări brutale ale drepturilor omului în Republica Cecenă”, a anunțat Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat al SUA într-o declarație de presă. Mai mult, Departamentul de Stat a anunțat că „dispune de informații credibile extinse că Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări brutale ale drepturilor omului care datează de mai bine de un deceniu, incluzând tortură și execuții în afara instanței de judecată”.

Statele Unite și-au manifestat în mod repetat îngrijorarea cu privire la desele încălcări ale drepturilor omului făcute în mod public și privat. „Am impus deja sancțiuni economice domnului Kadîrov și mai multor asociați ai săi”, anunța Departamentul de Stat al SUA.

Numele Ramzan Kadîrov este asociat și cu asasinarea lui Boris Nemțov, unul dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Putin. Liderul cecen a negat însă orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate. Mai mult, el a respins acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern