Un pas mai aproape de o justiție prietenoasă pentru minori (child friendly justice): Proiect de amenajarea a 60 de camere pentru audierea minorilor, demarat de mai multe ONG-uri și Ministerul Justiției

Un pas mai aproape de o justiție prietenoasă pentru minori (child friendly justice): Proiect de amenajarea a 60 de camere pentru audierea minorilor, demarat de mai multe ONG-uri și Ministerul Justiției
Sursa foto: Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale
Publicat: 19/05/2022, 12:45
Actualizat: 19/05/2022, 12:48

Ministerul Justiției, alături de mai multe ONG-uri, demarează un proiect de amenajarea a 60 de camere pentru audierea minorilor. Vor fi investite peste 6 milioane de euro, iar acesta este „un pas mai aproape de o justiție prietenoasă pentru minori (child friendly justice)”.

Ministerul Justiției (MJ), prin secretarul de stat Mihai Pașca, a condus, marți, lucrările Grupului de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor.

În cadrul reuniunii, au fost evaluate direcțiile de acțiune privind implementarea a două mari proiecte derulate de Parchetul General și de Consiliul Superior al Magistraturii, și pentru care Ministerul Justiției este finanțator în calitatea sa de operator al Programului Justiție din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 (MFN), anunță MJ.

Astfel, prin proiectul „Protecția Victimelor Infracțiunilor”, Parchetul General va aloca un buget de 2.000.000 euro „pentru asigurarea unui sistem de justiție penală eficient, accesibil și calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor și pentru victimele infracțiunilor motivate de ură. Proiectul prevede realizarea unor analize tematice, formarea profesioniștilor și amenajarea a 35 de camere pentru audierea minorilor”, conform sursei citate.

Totodată, proiectul „Formarea profesională și consolidarea capacității la nivelul sistemului judiciar”, inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost completat în vederea asigurării unui mediu judiciar favorabil minorilor. Astfel, el cuprinde acum trei componente: formarea profesioniștilor, realizarea unui ghid de bune practici, dar și dezvoltarea unui număr de 25 de camere dedicate audierii minorilor, valoarea totală a proiectului fiind de 4.100.000 euro, conform MJ.

Sursa foto: Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale

„Este esențial ca fiecare municipiu, reședință de județ, să dispună de cel puțin o astfel de cameră”

Cele două proiecte denotă interesul real al sistemului judiciar pentru problematica victimelor infracțiunilor. Camerele ne vor aduce cu un pas mai aproape de realitatea unei justiții prietenoase pentru minori (child friendly justice). Coordonarea inițiativelor și dialogul între instituții se dovedesc extrem de importante în acest moment, pentru a asigura o distribuție geografică acoperitoare a acestor camere de audiere. Este esențial ca fiecare municipiu, reședință de județ, să dispună de cel puțin o astfel de cameră și vom depune toate eforturile în acest sens”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, secretarul de stat Mihai Pașca.

La lucrările grupului de lucru, au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – ANPDCA și ANES, Inspectoratului General al Poliției Române, Avocatului Poporului și instituțiilor de medicină legală, precum și un număr semnificativ de reprezentanți ai societății civile – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Salvați Copiii România, Platforma ProTECT, Centrul pentru Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Justiție pentru Minori, Asociația SEXUL vs. BARZA, UNICEF România, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violentei împotriva femeilor și Asociația DECLIC.

La începutul lunii mai, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale a anunțat inaugurarea unei camere dedicate audierii minorilor, la Săftica, în județul Ilfov.

Sursa foto: Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie