VIDEO | Dr. Ioan Boleac, despre cazurile în care sunt utilizate celulele stem: „Vorbim de cancere de sânge, dar acest tip de terapie se folosește și în bolile neurologice”

Publicat: 27/05/2022, 00:43
Actualizat: 27/05/2022, 01:06

Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia-sa a precizat care sunt bolile în care se folosește cel mai des tratamentul cu celulele stem. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a menționat care este cantitatea necesară de celule stem care ar trebui recoltată de la un pacient, la naștere.

„Bolile în care sunt folosite cel mai frecvent (celulele stem n.r) – vorbim de boli hematologice, de cancere de sânge, adică leucemii, limfoame, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, mieloame, sindroame mielodisplazice. Tot boli de sânge, în diferite tipuri de anemii, în talasemie. Dar se folosește acest tip de terapie și în bolile neurologice.

În principiu, în momentul acesta, se află într-un stadiu de terapie experimentală, dar se pare că rezultatele sunt promițătoare – de exemplu, la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. În prezent, la toate celelalte forme de terapie farmaceutică, stomatologică, se adaugă și terapia cu celule stem. Nu se exlud una pe cealaltă. Scopul este de a asigura o recuperare cât mai bună, post-AVC, de a recâștiga funcțiile motorii și funcțiile cognitive.

În principiu, tratamentul durează câteva zile, defectul este doză dependentă, în sensul că trebuie să avem un anumit număr de celule stem pe kg/corp la pacientul respectiv, pentru a asigura un efect terapeutic și se foloseste cantitatea de celule stem recoltate cam de la 4-8 donatori pentru o singură terapie”, a afirmat dr. Ioan Boleac.

Dr. Ioan Boleac a informat că aproximativ 50 de milioane de celule stem pe kg/corp ar trebui recoltate de la un pacient, la naștere.

„În punga în care se recoltează sângele din cordonul ombilical este prevăzută cantitatea care ar trebui să conțină numărul de celule stem – vorbim de mii, de milioane de celule stem. Deci cantitatea aceea despre care vă spuneam ar fi de 50 de milioane de celule stem pe kg/corp al pacientului respectiv. Vorbim de un număr foarte mare de celule, dar punga aceea pe care o recoltăm ar trebui să conțină toate aceste celule. Probele sunt analizate, apoi, și se mai întâmplă uneori să fie și descalificate, adică să nu proba recoltată nu a conținut un suficient număr suficient de mare de celule stem”, a precizat dr. Ioan Boleac.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie