VIDEO | Victor Ponta, despre situația economică din România: „Asta cu inflația e un mod de a strânge banii, pe care i-ai aruncat pe piață, atunci, cu Covid-ul. Doar să trăim din împrumuturi, nu se poate”

Publicat: 05/07/2022, 14:52

Victor Ponta, fostul premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre situația economică din România și deciziile luate, la ora actuală, de oficialii de la conducerea țării. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că reducerea prețului carburanților cu 50 de bani, precum și compensarea prețurilor la gaze și electricitate, sunt doar niște soluții temporare.

„E foarte complicat. Cu energia, în primul rând. Oamenii nu știu, când este secetă – am învățat și eu, nu știam, nu m-am născut așa deștept – când este secetă, ai o mare problemă, nu doar legată de agricultură, nu-și mai udă omul grădina. Ai o mare problemă legată de faptul scade apa la hidrocentrale și în Dunăre și în placuri, produc mai puțin, după care, când scade Dunărea foarte mult, trebuie oprești Cernavodă, pentru că intră în alarmă și n-are voie, n-ai cum răcești reactoarele, e un procedeu. Deci asta ne mai lipsea la cât sunt prețurile la energie.

După care, asta cu 50 de bani, care, gata, acum chiar poți să-ți faci plinul liniștit de la 50 de bani. Vorba cuiva: ‘50 de bani sunt 50 de bani’. Deci e pe 3 luni asta. Compensarea prețurilor la gaze și la electricitate – aia e un an, dar, atenție, acolo nu s-au plătit către companii, dacă nu înșel, anul ăsta, vreo 30 de miliarde. Cu siguranță n-ai rezolvat problema, nu e a fost o chestie temporară”, a afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta a vorbit și despre posibila decizie a Guvernului de a impune o raționalizare a consumului de gaze pentru companiile din România.

„Eu vin și întreb: păi mai avem câțiva care mai produc în România. Dacă le și spui la toamnă le oprești gazul, păi ăia se închid din prima, nu? Eu nu zic oprești, Doamne ferește, la populație, dar nu trebuie să-ți ții economia în viață? Avem acum o oportunitate, o chestie, tot ce se transporta înainte pe la Odesa, e la Constanța. Înțeleg stă lumea pe plaje și se uită la sutele de vapoare pe care nu le încarcă și nu le descarcă nimeni, noi nu știm e război.

Eu nu știu care este planul pentru la iarnă legat de prețurile la energie. Asta cu inflația e un mod de a strânge banii, pe care i-ai aruncat pe piață, atunci, cu Covid-ul. Că atunci s-au aruncat niște bani care nu existau. Și acum îi strângi fie pe chestia asta, fie îi strângi pe criptomonede, i-a ucis pe cei cu criptomonedele”, a precizat Victor Ponta.

Fostul prim-ministru este de părere că firmele private din România ar trebui susținute și încurajate să producă mai mult.

„Hai facem ceva cu firmele românești. Hai facem ceva cu cineva în țara asta. Eu am înțeles aia, ce zic, acum nu vreau critic, când am auzit declarația hai, domne, că ăia de la stat cotizează mai mult la buget decât ăia de la privat. Am zis: Doamne, te rog, de ce l-ați lăsat spună asta? Hai, domnule, meargă privatul, ne plătească taxe, ca după aia putem angajăm mai mulți PNL-iști, mai mulți PSD-iști, mai mulți UDMR-iști la stat. Dar nu poți zici – chiar lucreze toată lumea la stat, n-o se poată. Doar trăim din împrumuturi, nu se poate”, a declarat Victor Ponta.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator