VIDEO | Victor Ponta, despre situația economică din România: „Asta cu inflația e un mod de a strânge banii, pe care i-ai aruncat pe piață, atunci, cu Covid-ul. Doar să trăim din împrumuturi, nu se poate”

Publicat: 05/07/2022, 14:52

Victor Ponta, fostul premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre situația economică din România și deciziile luate, la ora actuală, de oficialii de la conducerea țării. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că reducerea prețului carburanților cu 50 de bani, precum și compensarea prețurilor la gaze și electricitate, sunt doar niște soluții temporare.

„E foarte complicat. Cu energia, în primul rând. Oamenii nu știu, când este secetă – am învățat și eu, nu știam, nu m-am născut așa deștept – când este secetă, ai o mare problemă, nu doar legată de agricultură, nu-și mai udă omul grădina. Ai o mare problemă legată de faptul scade apa la hidrocentrale și în Dunăre și în placuri, produc mai puțin, după care, când scade Dunărea foarte mult, trebuie oprești Cernavodă, pentru că intră în alarmă și n-are voie, n-ai cum răcești reactoarele, e un procedeu. Deci asta ne mai lipsea la cât sunt prețurile la energie.

După care, asta cu 50 de bani, care, gata, acum chiar poți să-ți faci plinul liniștit de la 50 de bani. Vorba cuiva: ‘50 de bani sunt 50 de bani’. Deci e pe 3 luni asta. Compensarea prețurilor la gaze și la electricitate – aia e un an, dar, atenție, acolo nu s-au plătit către companii, dacă nu înșel, anul ăsta, vreo 30 de miliarde. Cu siguranță n-ai rezolvat problema, nu e a fost o chestie temporară”, a afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta a vorbit și despre posibila decizie a Guvernului de a impune o raționalizare a consumului de gaze pentru companiile din România.

„Eu vin și întreb: păi mai avem câțiva care mai produc în România. Dacă le și spui la toamnă le oprești gazul, păi ăia se închid din prima, nu? Eu nu zic oprești, Doamne ferește, la populație, dar nu trebuie să-ți ții economia în viață? Avem acum o oportunitate, o chestie, tot ce se transporta înainte pe la Odesa, e la Constanța. Înțeleg stă lumea pe plaje și se uită la sutele de vapoare pe care nu le încarcă și nu le descarcă nimeni, noi nu știm e război.

Eu nu știu care este planul pentru la iarnă legat de prețurile la energie. Asta cu inflația e un mod de a strânge banii, pe care i-ai aruncat pe piață, atunci, cu Covid-ul. Că atunci s-au aruncat niște bani care nu existau. Și acum îi strângi fie pe chestia asta, fie îi strângi pe criptomonede, i-a ucis pe cei cu criptomonedele”, a precizat Victor Ponta.

Fostul prim-ministru este de părere că firmele private din România ar trebui susținute și încurajate să producă mai mult.

„Hai facem ceva cu firmele românești. Hai facem ceva cu cineva în țara asta. Eu am înțeles aia, ce zic, acum nu vreau critic, când am auzit declarația hai, domne, că ăia de la stat cotizează mai mult la buget decât ăia de la privat. Am zis: Doamne, te rog, de ce l-ați lăsat spună asta? Hai, domnule, meargă privatul, ne plătească taxe, ca după aia putem angajăm mai mulți PNL-iști, mai mulți PSD-iști, mai mulți UDMR-iști la stat. Dar nu poți zici – chiar lucreze toată lumea la stat, n-o se poată. Doar trăim din împrumuturi, nu se poate”, a declarat Victor Ponta.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase