Rusia, acuzată că umblă cu pașaportul „vopsit”. Decretul emis de Vladimir Putin pentru toți ucrainenii în cea de-a 138 zi de război

Rusia, acuzată că umblă cu pașaportul vopsit. Decretul emis de Vladimir Putin pentru toți ucrainenii în cea de-a 138 zi de război
Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/07/2022, 16:56
Actualizat: 11/07/2022, 16:56

Rusia a anunțat luni că va facilita obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii, extinzând o măsură care până acum s-a aplicat doar teritoriilor ucrainene pe care le ocupă. „Cetățenii Ucrainei (…) au dreptul de a solicita cetățenia Federației Ruse în cadrul unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret emis luni de președintele Vladimir Putin, potrivit Le Figaro. Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate Republica Populară Doneţk şi ‘Republica Populară Luhansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

Rusia acuzată că vrea să cumpere influență cu pașapoarte

Potrivit Le Figaro, Rusia este acuzată că a distribuit pașapoarte rusești vecinilor săi pentru a-și stabili acolo zona de influență. Potrivit sursei citate, nu ar fi prima dată când Federația Rusă aplică o asemenea strategie. Înainte de Ucraina, a procedat la fel în regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, în Georgia, dar și în Transnistria și în Moldova.

Moscova ar fi dat deja undă verde accesului la naționalitatea rusă pentru locuitorii celor două regiuni, Lugansk și Donețk, pe care Kremlinul le-a recunoscut ca fiind independente de Ucraina.

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 138 zi

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Între timp, războiul în Ucraina a ajuns la ziua 138. 15 oameni au murit, în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei, în timp ce locuitorilor din Herson și Zaporizhzhia li se cere să evacueze zona. Președintele  Zelenski spune că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus.”

Președintele ucrainean  a cerut din nou Occidentului arme moderne și puternice în discursul său ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică. În discurs, Zelensky a vorbit despre atacurile rusești asupra orașelor Nikolaiev și Harkov, Kryvy Rih și a comunităților din regiunea Zaporojia, unde, potrivit acestuia, au fost vizate sectoare rezidențiale. De asemenea, el a spus că luptele continuă în regiunea Donbas.

Gazprom oprește Nord Stream 1. Oficial, au loc lucrări de întreținere

Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie.

Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o...