Prima pagină » Actualitate » Care este profilul pacientului din valul 6 al pandemiei. De ce valul 5 a fost unul mai dificil decât cel actual

Care este profilul pacientului din valul 6 al pandemiei. De ce valul 5 a fost unul mai dificil decât cel actual

Care este profilul pacientului din valul 6 al pandemiei. De ce valul 5 a fost unul mai dificil decât cel actual

Valul 6 al pandemiei de COVID-19 este unul mai puțin agresiv comparativ cu valul 5 în timpul căruia cazurile care ajungeau în Terapie Intensivă erau mai multe și mai grave, spun medicii. Dacă în valul anterior media de vârstă era între 50 și 70 de ani, însă ajungeau și foarte multe persoane tinere să aibă nevoie de internare la ATI, în valul 6 vârsta medie a celor care fac forme grave ale bolii este peste 75 de ani.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași au comparat situațiile medicale din valul anterior cu cele din momentul de față și au observat schimbări importante în profilul pacientului infectat cu SARS-CoV-2 care ajunge în secțiile de Terapie Intensivă. În momentul de față, în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a spitalului ieșean sunt internați 8 pacienți. De la începutul lunii iulie și până acum au avut nevoie de Terapie Intensivă 39 de persoane.

„În valul 5 cei mai mulți dintre pacienții admiși în Terapie Intensivă, fie că erau transferați de pe secțiile din cadrul spitalului, fie că erau transferați de la o altă unitate medicală, fie că erau aduși de la domiciliu, se încadrau în următorul tablou clinic: pacient afectat neurologic, agitat, anxios pe baza hipoxiei (stare patologică determinată de scăderea oxigenului din țesuturi). Din punct de vedere respirator, dispneic (efort la respirație), polipneic (cu respirație crescută în amplitudine și frecvență), cu necesar mare de oxigen (30 de litri/minut), cu disfuncție cardiocirculatorie asociată și de multe ori cu disfuncție multiplă de organ”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Valul 6, mai multe probleme cardiace

Specialistul ieșean spune că în valul 5 au ajuns foarte mulți tineri la ATI, care aveau afectare pulmonară, fiecare caz fiind o luptă contracronometru.

„Unul din cazurile fericite este al unui pacient de 40 de ani care se încadra în tabloul clasic al pacientului cu formă gravă de COVID. A fost transferat din Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgențe Sf. Spiridon, era ventilat non invaziv, cu o saturație de 80%, dispneic și polipneic. O situație medicală delicată, care punea probleme importante de ordin respirator. Pacientul a fost sedat, însă după 24 de ore s-a putut reduce sedarea, iar după alte patru zile de terapie intensivă s-a trecut pe ventilația pe două surse de oxigen”, a mai explicat dr. Florin Roșu.

Profilul pacientului din valul 6 care are nevoie de suport în ATI este așadar unul modificat. Pacienții au vârste peste 75 de ani, au nevoie de monitorizare și îngrijire din cauza altor afecțiuni de care suferă și care sunt influențate și de COVID-19. Pentru că cei mai mulți pacienți sunt în vârstă, aceștia suferă de hipertensiune, fibrilații atriale, diabet, obezitate și disfuncții renale.

„Sunt pacienți cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri și care, cu suportul de oxigen ajung la saturații de 94%. Afectarea pulmonară este necuantificată, minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea”, a mai completat medicul ieșean.

Dacă în valul precedent motivul principal pentru care un caz avea nevoie de Terapie Intensivă era afectarea pulomară, în acest val se remarcă decompensarea cardiacă.

 

 

Mediafax
METEO. Prognoza pentru următoarele două săptămâni: canicula se întoarce
Digi24
Ce i-a transmis Putin lui Trump că va face în următoarele 60 de zile. Ce pregătește și președintele SUA
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
Ce se întâmplă dacă Ucraina cade? O întrebare care nu mai poate fi ignorată
Mediafax
Cine sunt cei mai mari finanțatori ai campaniei lui Nicușor Dan?
Click
Ce religie are, de fapt, Nicușor Dan? Unchiul președintelui rupe tăcerea: „Este credincios, dar nu era practicant”
Wowbiz
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Antena 3
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €
Digi24
Sondaj INSCOP: Pe cine învinuiesc românii pentru situația lor actuală. „Rezultatele arată o criză profundă de încredere”
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
StirileKanalD
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
KanalD
De necrezut ce notă a obținut un elev din Sibiu după contestația la BAC! Adolescentul primise inițial 5,85 la Limba română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Teste de manevrabilitate cu Dacia Bigster. Cum s-a comportat SUV-ul de 4,57 metri în evaluarea celor de la KM77
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre INSULA PAȘTELUI
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
Evz.ro
Vacanțe fără griji. Cele mai utile aplicații pentru șoferii români
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Bomba zilei în SHOWBIZ! Condiția uluitoare pusă de Călin Geambașu în schimbul renunțării la proces. Ce i-a cerut artistul tatălui său: "Orgoliul încă nu îi permite un gest atât de simplu și firesc"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie