Prima pagină » Actualitate » Boala de care suferă 40% dintre români. Ce este și ce putem face pentru a o preveni

Boala de care suferă 40% dintre români. Ce este și ce putem face pentru a o preveni

Boala de care suferă 40% dintre români. Ce este și ce putem face pentru a o preveni
Sursa foto - caracter ilustrativ : Shutterstock

Statisticile arată că 40% dintre români suferă de steatoză hepatică non-alcoolică, o boală cunoscută popular și ca „ficat gras”.

Este vorba de faptul că ficatul este inflamat și infiltrat cu grăsime, iar specialiștii atrag atenția că în acest caz nu alcoolul este de vină, ci zahărul.

Stresul, alimentația proastă, consumul de alcool sau de medicamente afectează ficatul, dar faptul că acest organ nu prea doare îi face pe români să nu își dea seama că, de fapt, acesta suferă. Și cum, în mod obișnuit, românul nu merge la medic dacă nu îl doare ceva, mulți nici nu știu că suferă de steatoză hepatică.

În rubrica „Doctor de bine” de la Pro TV, nutriționistul Mihaela Bilic explică ce se întâmplă cu ficatul, organ despre care de multe ori uităm, fără să ne gândim că este cel care furnizează glucoză celulelor și neutralizează toxinele din organism.

Bilic spune că medicii pediatri din Statele Unite au constatat un număr mare de cazuri de steatoză hepatică la copii sub trei ani, în cazul cărora e clar că nu putea fi vorba despre consumul de alcool. De vină ar fi, însă, sucurile de fructe pe care copiii le consumau chiar și de patru ori pe zi.

Fructoza ar fi vinovată pentru această boală

Fructoza, tipul de zahăr conținut de fructe, se metabolizează exclusiv în ficat și nu hrănește organismul. Deși avem impresia că fructele pot fi consumate fără restricții, ei bine, nu, chiar dacă un consum moderat este considerat sănătos.

Nutriționistul atrage atenția că fructele trebuie consumate cu măsură și sucurile de fructe trebuie evitate.

„Un pahar de fresh înseamnă apă cu fructoză din 3-4 fructe, iar ficatul nu poate metaboliza mai mult de 10-15 grame de fructoză pe zi”, spune Mihaela Bilic.

Sucurile și băuturile răcoritoare, fie că sunt naturale sau carbogazoase, au fost declarate principala cauză pentru sindromul de ficat steatozic non-alcoolic. Când bei suc în loc de apă crește colesterolul din sânge, riscul de diabet, boli hepatice și boli cardiovasculare.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Unde trăiesc femeile cel mai mult: Top 10 țări cu cea mai mare longevitate
Digi24
VIDEO Suma exorbitantă pe care Kevin McCallister din „Singur acasă 2” ar plăti-o astăzi la Plaza, hotelul lui Donald Trump
Cancan.ro
Procurorii deschid oficial dosar de MOARTE SUSPECTĂ în cazul Rodicăi Stănoiu! Decizie de ultimă oră, la 10 zile de la decesul fostei ministrese
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Care sunt orele de liniște la bloc în weekend. Ce reguli stricte sunt pentru programul de liniște
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
„Era ca un abator”. O rusoaică povestește grozăviile de pe frontul din Ucraina, pe care i le-a arătat fiul său pe telefon
Cancan.ro
Accident mortal la metroul din București! O femeie a fost lovită când trenul a intrat la peron. Cum s-a petrecut tragedia
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O substanță din ciocolată face minuni pentru sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”