VIDEO | Misiune în Marea Mediterană: 147 de persoane au fost salvate de poliţiştii de frontieră români din cadrul Gărzii de Coastă

Publicat: 01/10/2022, 15:00

Polițiștii de frontieră români aflați la bordul unei nave de patrulare detașată în Marea Mediterană au salvat 147 de persoane, aflate pe un vas de agrement care s-a defectat în larg.

„147 de oameni au fost salvați de ai noștri, de polițiștii noștri de frontieră”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), vineri seara, dând detalii din timpul derulării misiunii echipajului român detașat în Italia.

Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex, au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Mediterane, 147 de persoane care se aflau la bordul unui yacht avariat aflat în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. Alături de colegii din cadrul Gărzii de Coastă din Italia, au fost salvate în total aproximativ 400 de persoane, potrivit comunicatului Poliției de Frontieră române.

Cum s-a declanșat alarma

Totul s-a întâmplat marți seara, începând cu orele 21.00, când autorităţile competente italiene au declanşat o amplă operaţiune SAR („search and rescue”- căutare şi salvare) în apele teritoriale italiene, în cadrul căreia, alături de alte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor italiene a participat şi nava de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Pe tot parcursul nopţii de marți spre miercuri, 27-28 septembrie 2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate, iar în urma intervenţiei salvatoare au fost recuperate aproximativ 400 de persoane, printre care familii, femei însărcinate şi copii minori.

La bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, au fost transbordate 147 de persoane, celelalte trei nave de patrulare aparţinând autorităților guvernamentale italiene implicate în operaţiunea de salvare au preluat celelalte grupuri de persoane aflate la bordul yacht-ului.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut dificilă operaţiunea de salvare care s-a încheiat în dimineaţa zilei de joi, toate persoanele fiind aduse în siguranţă în porturile Crotone şi Roccellese pentru cazare temporară şi demararea procedurilor specifice în astfel de situaţii, a comunicat vineri Poliția de Frontieră.

Potrivit MAI,

„Alarma a fost dată de autoritățile italiene, în jurul orei 21.00.

– O navă maritimă de agrement cu 400 de persoane la bord are o defecțiune tehnică. Nu știm care este situația exactă. Se află în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. De urgență trebuie să ajungem la ei.

Acest semnal de alarmă a ajuns și la echipajul navei de patrulare a Poliției de Frontieră Române, aflată în misiune în acea zonă în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Nu a fost nevoie de multe cuvinte. Echipajul știa foarte bine ce avea de făcut. Comandantul le-a transmis foarte scurt datele:

– Mergem cu toată viteza în zona indicată. Avem lângă noi trei ambarcațiuni ale autorităților italiene. Cu grijă, copii, marea este foarte agitată. Vreau toată lumea la posturi. Haideți să-i salvăm!

Și așa a fost…

Pe tot parcursul nopţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni, au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate.

În condiții meteorologice nefavorabile, toți cei aflați pe acea navă au fost salvați.

Copii, femei însărcinate, familii… în total 400 de persoane.

Dintre acestea, 147 au fost recuperate de ai noștri, de polițiștii noștri de frontieră. Întreaga operațiune a decurs impecabil, iar spre dimineața cele 4 nave erau la țărm pentru a-i debarca pe cei salvați”, a anunțat MAI.

„O viață salvată este mai presus decât oricare altă faptă bună”

„FELICITĂRI, echipajului navei M.A.I 1102 a Gărzii de Coastă! Ne-ați făcut să fim mândri de voi! Respect, admirație și prețuire pentru toți cei 27 de membrii ai echipajului! #VoiSuntețiROMANIA”, a transmis MAI.

„Fiecare polițist de frontieră care își desfășoară activitatea la bordul navelor a depus un jurământ de credință și s-a antrenat constant pentru îndeplinirea misiunilor. În cadrul Operațiunilor Comune Frontex, mulți dintre ei au dat testul curajului și al omeniei. O viață salvată este mai presus decât oricare altă faptă bună. Prin urmare, atunci când nu mai găsim superlative pentru ceea ce fac, le istorisim simplu, din inimă și cu mândrie povestea”, a transmis și Ambasada României în Italia.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Nava maritimă de patrulare MAI 1102 este detașată în zona operațională CROTONE, Italia, cu două echipaje formate din poliţişti de frontieră, în cadrul operațiunii comune FRONTEX THEMIS 2022, în perioada iulie-noiembrie 2022, în vederea acordării de sprijin operaţional misiunilor FRONTEX pentru supravegherea şi controlul frontierelor europene la Marea Mediterană.

Aceasta execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene, potrivit instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?