VIDEO | Cum ne putem da seama dacă o persoană este în depresie. Recomandarea psihologilor: „E important să o ascultăm, pentru că depresia este soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”

Publicat: 10/10/2022, 12:57

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea prin care ne putem da seama că o persoană este în depresie. Specialistul a explicat că atunci când un copil se confruntă cu tulburări alimentare, de somn sau de dispoziție și are tendința de a se izola, acestea pot fi semnele unei depresii.

„Depresia nu este la fel pentru toată lumea și nici măcar instrumentele de intervenție nu sunt la fel. Pentru că dacă noi, adulții, putem să decidem dacă ne ducem către specialist, copilul nu are aceeași libertate. Este intermediată prin părinte sau tutore și, atunci, noi intrăm într-un mecanism de apărare.

Noi, părinții spunem: ‘nu, dacă copilul meu are depresie, înseamnă că eu am greșit cu ceva, deci nu are și nu ne ducem’. Credem că, bineînțeles, în limbajul colocvial, depresie înseamnă tristețe, înseamnă o toană proastă, înseamnă nevoie de a cere atenție – greșit”, a afirmat Yolanda Crețescu.

Yolanda Crețescu a precizat că este important ca părinții să fie atenți la schimbările prin care copiii lor pot trece, deoarece depresia se manifestă diferit decât la adulți.

„Depresia la copii, la adolescenți, arată diferit decât la noi, pentru că ei au emoții cu o amplitudine mare. Ei când suferă, suferă foarte tare și când se bucură, se bucură foarte tare. Și, atunci, sunt mascate simptomele – depresie, izolare, distractibilitate, focus doar pe o singură activitate, chiar dacă altă dată îi plăceau alte activități, tulburări alimentare, tulburări de dispoziție, tulburări de somn.

Și noi ne păcălim, credem că dacă stă până la 2-3 noaptea, sigur e de la telefon, de la TikTok sau de la Whatsapp. Nu, el este trist și este cumva demisionar. El nu mai are încredere că noi, adulți, îl mai credem sau că îi mai putem asigura suportul”, a precizat Yolanda Crețescu.

Psihologul a precizat că statisticile sunt îngrijorătoare, în contextul în care vârsta medie a persoanelor cu depresie a scăzut considerabil.

„Statisticile pe care noi le-am făcut – și avem un lot aproximativ de 5.000 de persoane – vârsta medie a scăzut. Noi vorbim acum de anxietate și depresie – anxietate – 16,6 ani, depresie – 16,8, iar suicid  – 15,7 ani, ceea ce arată că sigur avem subiecți care sunt sub această medie. De aceea, noi ne-am propus să facem educație, adică să reușim să construim niște sisteme care să prevină această patologie.

Depresia se vindecă. Depresia este o boală. Depresia este mincinoasă. Ea îți spune doar ce vrea ea să auzi, că este greu, că e neputință, că viața este văzută în negru și că ea are propria ei poveste. Și e important să o ascultăm, pentru că depresia este, până la urmă, soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”, a explicat Yolanda Crețescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit