VIDEO | Cum ne putem da seama dacă o persoană este în depresie. Recomandarea psihologilor: „E important să o ascultăm, pentru că depresia este soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”

Publicat: 10/10/2022, 12:57

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea prin care ne putem da seama că o persoană este în depresie. Specialistul a explicat că atunci când un copil se confruntă cu tulburări alimentare, de somn sau de dispoziție și are tendința de a se izola, acestea pot fi semnele unei depresii.

„Depresia nu este la fel pentru toată lumea și nici măcar instrumentele de intervenție nu sunt la fel. Pentru că dacă noi, adulții, putem să decidem dacă ne ducem către specialist, copilul nu are aceeași libertate. Este intermediată prin părinte sau tutore și, atunci, noi intrăm într-un mecanism de apărare.

Noi, părinții spunem: ‘nu, dacă copilul meu are depresie, înseamnă că eu am greșit cu ceva, deci nu are și nu ne ducem’. Credem că, bineînțeles, în limbajul colocvial, depresie înseamnă tristețe, înseamnă o toană proastă, înseamnă nevoie de a cere atenție – greșit”, a afirmat Yolanda Crețescu.

Yolanda Crețescu a precizat că este important ca părinții să fie atenți la schimbările prin care copiii lor pot trece, deoarece depresia se manifestă diferit decât la adulți.

„Depresia la copii, la adolescenți, arată diferit decât la noi, pentru că ei au emoții cu o amplitudine mare. Ei când suferă, suferă foarte tare și când se bucură, se bucură foarte tare. Și, atunci, sunt mascate simptomele – depresie, izolare, distractibilitate, focus doar pe o singură activitate, chiar dacă altă dată îi plăceau alte activități, tulburări alimentare, tulburări de dispoziție, tulburări de somn.

Și noi ne păcălim, credem că dacă stă până la 2-3 noaptea, sigur e de la telefon, de la TikTok sau de la Whatsapp. Nu, el este trist și este cumva demisionar. El nu mai are încredere că noi, adulți, îl mai credem sau că îi mai putem asigura suportul”, a precizat Yolanda Crețescu.

Psihologul a precizat că statisticile sunt îngrijorătoare, în contextul în care vârsta medie a persoanelor cu depresie a scăzut considerabil.

„Statisticile pe care noi le-am făcut – și avem un lot aproximativ de 5.000 de persoane – vârsta medie a scăzut. Noi vorbim acum de anxietate și depresie – anxietate – 16,6 ani, depresie – 16,8, iar suicid  – 15,7 ani, ceea ce arată că sigur avem subiecți care sunt sub această medie. De aceea, noi ne-am propus să facem educație, adică să reușim să construim niște sisteme care să prevină această patologie.

Depresia se vindecă. Depresia este o boală. Depresia este mincinoasă. Ea îți spune doar ce vrea ea să auzi, că este greu, că e neputință, că viața este văzută în negru și că ea are propria ei poveste. Și e important să o ascultăm, pentru că depresia este, până la urmă, soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”, a explicat Yolanda Crețescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom