Un judecător TAS detaliază pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv”

Un judecător TAS detaliază pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv
Publicat: 31/10/2022, 15:15
Actualizat: 31/10/2022, 19:06

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, detaliază următoartele etape din procesul de suspendare al sportivei Simona Halep.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a comunicat că sportiva noastră a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Oficialul TAS a explicat pentru Prosport ce se va întâmpla în săptămânile următoare.

Halep, care ocupă în prezent locul 10 în clasamentul mondial, a fost testată pozitiv la US Open, potrivit APA, românca fiind învinsă în primul tur la New York de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

Un judecător TAS detaliază explică pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv”

„În domeniul tenisului este funcțională o procedură specifică în trei etape.

Într-o primă etapă discutăm managementul întregului lanț de control anti-doping, ce pornește de la invitarea sportivului la recoltarea probei de urină sau de sânge, la recoltarea propriu-zisă, la depozitarea probei, analiza probei și emiterea buletinului de analiză.

Pentru această etapă, în tenis, este responsabilă Agenția Internațională de Integritate în Tenis ITIA ( International Tennis Integrity Agency – ITIA). Practic, ITIA este un terț care gestionează acest lanț de control anti-doping în numele Federației Internaționale de Tenis. ITIA implementează Programul Anti-Doping în Tenis (Tennis Anti- Doping Programme).

O a doua etapă, este cea de contestare a unor rezultate pozitive. Această contestare, în primă instanță, se face în fața unui tribunal independent, așa cum este denumit de Programul Anti-Doping în Tenis. Din ianuarie 2021, este vorba de Sports Resolutions care este competentă să soluționeze toate cazurile anti-doping în primă instanță. Această etapă intermediară, se asigură respectarea dreptului la un proces imparțial în primă instanță în conformitate cu Standardul Internațional de Gestionare a Rezultatelor (International Standard for Results Management – ISRM).

A treia etapă o reprezintă apelul, care se face în mod exclusiv la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Toate precizările făcute până acum cu privire la procedurile în fața TAS sunt corecte, inclusiv terenul de 21 de zile, numai că acest termen curge doar după ce a fost epuizată calea de atac în fața Sport Resolutions și sportivul a primit o decizie motivată de la Sport Resolutions.

Contestarea, atât în față Sport Resolutions în primă instanță, cât și în fața TAS în procedura de apel, dau posibilitatea sportivului să beneficieze de dreptul la un proces echitabil, dar este foarte important de menționat că pe parcursul întregii proceduri se aplică Codul Agenției Mondiale Anti- Doping, inclusiv toate aspectele procedurale, aspectele legate de vinovăția sportivului, aspectele legate de probatoriu, principiul strictei responsabilități a sportivului, principiul lipsei vinovăției sau a neglijenței semnificative.

Va conta probatoriul, susține Cristian Jura

Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv, indiferent de sport și indiferent de nivelul la care joacă.

Un element important care poate influența durata unui astfel de proces este modul de gestionare al probatoriului și să nu uităm că întotdeauna există două parți implicate”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji