Romina Gingasu Ferrari:”România trebuie să aibă avion prezidențial, pentru că președintele reprezintă țara și vorbim de securitate”

Publicat: 04/11/2022, 12:00
Actualizat: 11/08/2023, 16:18

România nu are un avion pentru deplasarea demnitarilor, iar președintele nu mai are la dispoziție o aeronavă din 2013, când Administrația Prezidențială a renunțat la avionul Airbus A310 pus la dispoziție de Tarom, pe care îl folosea din 2010 în regim charter. De atunci, pentru zborurile șefului statului sunt închiriate în regim charter aeronave de la o companie străină.

Romina Gingasu Ferrari, consultant în vânzări și achiziții de avioane private, a explicat, la GÂNDUL EXCLUSIV, de ce România trebuie să cumpere atât un avion prezidențial, cât și avioane militare. În opinia acesteia, pe termen lung, nu este o strategie inspirată ca România să închirieze un avion privat pentru plecarea în delegații a președintelui, a premierului sau a altor oficiali, la întâlniri cu înalți demnitari ai lumii.

Soția lui Piero Ferrari, moștenitorul fondatorului celebrului brand auto de lux, pledează pentru achiziționarea unui astfel de avion și în condițiile în care România și Albania ar fi rămas singurele țări fără o aeronavă prezidențială proprie.

Romina Gingasu Ferrari, consultant în vânzări și achiziții de avioane private

„Eu am făcut servicii pentru avioanele private ale unor șefi de stat”

„Da, este necesar ca o țară să aibă avion prezidențial, pentru că președintele călătorește și el reprezintă România. Cred și sunt sigură că trebuie să se achiziționeze urgent un avion prezidențial. De ce? Vorbim de securitate, de protocol, de documente secrete. Se transportă multe lucruri și este foarte important ca țara noastră să aibă un astfel de produs.

Surpriza este, că în momentul de față, România și Albania sunt țările care nu au un avion prezidențial. În rest, au toate. Eu am făcut servicii pentru avioanele private ale unor șefi de stat. Erau emiri din țările arabe și veneau în Europa. Vizita fabrici, reprezentau țara lor pentru dezvoltare.

Plus că, dacă s-ar achiziționa un astfel de produs, noi avem tot ce trebuie, toate resursele pentru mentenanță, ingineri. Din câte am înțeles, în România, avionul prezidențial se închiriază. Eu aș lua unul mare, evident, pentru că președintele nu călătorește niciodată singur, ci cu tot staff-ul lui. Nu mi se pare OK ca președintele să călătorească la low-cost.

În ceea ce privește România, părerea mea este că trebuie achiziționate și avioane militare, mai spune Romina Gingasu Ferrari.

Avem o criză la graniță, avem un război. Tehnologia a avansat atât de mult încât este păcat să nu avem și noi. Eu cred că este prioritatea numărul unu, așa ar trebui să fie, iar la pachet cu asta să vină și achiziționarea unui avion prezidențial. Noi nu avem avioane foarte performante în armată și ar trebui să avem, deoarece avem ingineri buni, avem personal, iar oamenii aceștia așteaptă astfel de produse”, explică Romina Gingasu Ferrari, care a deprins tehnicile și strategiile vânzărilor de avioane private la biroul Bombardier  din Monaco.

Zborurile speciale, trecute la secret în România

Administrația Prezidențială a refuzat să spună cât a costat avionul privat cu care s-a deplasat președintele Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid, invocând că, fiind vorba de contracte pentru zboruri speciale, documentele sunt clasificate.

La începutul mandatului însă, când președintele Klaus Iohannis a mers la Bruxelles cu o aeronavă Challenger 300, închiriată de la aceeași companie, Toyo Aviation, șeful cancelariei prezidențiale de atunci, Dan Mihalache, a comunicat cât a costat deplasarea: 140.000 de lei pentru avion, faţă de 400.000 de lei pe care i-ar fi plătit pentru închirierea unei aeronave Tarom.

Și Cancelaria premierului a refuzat să spună, în 2018, care au fost costurile închirierii avionului privat, tot de la Toyo Aviation, pentru  deplasarea premierul de atunci, Viorica Dăncilă, în Israel, aducând ca argument pentru secretizare că este vorba de documente clasificate.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în schimb, a mers în acest an la întâlniri cu înalți oficiali, la Bruxelles și la Berlin, cu avioane ale unei companii aeriene low-cost.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto