Primarul general Nicușor Dan dă asigurări bucureștenilor: „În această iarnă nu o să existe o mărire a tarifului pentru populaţie”. Prețul gigacaloriei a crescut de peste două ori față de sezonul rece trecut

Publicat: 04/11/2022, 13:59
Actualizat: 04/11/2022, 14:23

Edilul-șef al Capitalei, Nicușor Dan, a dat asigurări, vineri, că factura bucureștenilor legați la sistemul centralizat de termoficare nu va fi influențată, în cursul iernii, de eventuala creșterea a prețului la gigacalorie, care va fi, pentru populație, cel decis în primăvară de Consiliul General al Municipiului București (CGMB ). În mod evident, acesta este mai scumpă decât în sezonul rece trecut, când tariful pentru populație era de 160 de lei, față de cel de 350 de lei stabilit în martie, de aplicat din aprilie.

„Trebuie să privim în ansamblu, dacă vorbim de termoficare. Este un sistem care are multiple deficienţe. Începând cu 2021 el este mai bine. Dar nu cu viteza de mai bine… După ce ani de zile a fost mai rău, acum este mai bine cu fiecare zi, lună care trece, dar cu o viteză care nu e cea pe care ne-o dorim. Astea sunt condiţiile”, a precizat edilul, când a fost întrebat cum va fi această iarnă pentru bucureșteni.

„Sunt convins că o să existe înţelegere”

Întrebat dacă Primăria Sectorului 1 va aloca fonduri pentru funcţionarea CET Griviţa, pentru locuitorii din nordul Capitalei Nicuşor Dan a spus că trebuie să dea drumul la CET Griviţa, pentru că e vorba de 16.000 de apartamente care sunt deservite de acesta. „E ceva ce ține de Sectorul 1 și Consiliul Local al Sectorului 1, sunt convins că o să existe înţelegere”, a spus Nicușor Dan când a fost întrebat dacă se vor da bani pentru gazele naturale.

Întrebat dacă facturile bucureștenilor din această iarnă se schimbă față de sezonul rece trecut, Nicușor Dan a detaliat componentele costului căldurii.

„În ceea ce priveşte preţul cu care Elcen, furnizorul principal de energie termică, furnizează către Termoenergetica, aici răspunsul este dat definitiv de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Sunt două tarife, unul pentru consumatori casnici şi unul pentru consumatori non-casnici. În zilele următoare, Termoenergetica o să facă socoteala – cât înseamnă producţie plus transport plus distribuţie, suma asta o să fie între 1.100 de lei şi 1.150 de lei pe gigacalorie şi urmează ca ANRE-ul s-o valideze. Ce e important este că pentru populaţie preţul este cel pe care noi l-am stabilit, Consiliul General, în martie, cu începere din aprilie 2022, adică 350 de lei gigacaloria. În această iarnă nu o să existe o mărire a tarifului pentru populaţie”, a declarat Nicuşor Dan.

Prețul pentru populație stabilit la finalul sezonului rece trecut este cu 190 de lei mai mare în acestă iarnă, respectiv de la 160 la 350 de lei.

Nicușor Dan atrăgea atenția recent că prețul pentru termoficare în București este cel mai mic în comparație cu prețurile din alte orașe din țară, unde gigacaloria ajunge și la 500 de lei în unele cazuri.

„Este sarcina noastră, a tuturor, să menţinem acest sistem termic plus electric”

În ceea ce privește procentul de pierdere de agent termic din reţea, anul trecut acesta a fost de 37%, iar pentru anul 2022 cuantumul pierderilor va fi calculat în primăvara anului 2023, a precizat edilul-șef.

Întrebat ce le recomandă bucureştenilor care iau în calcul să renunţe la sistemul centralizat, Nicușor Dan a explicat că sistemul centralizat la care sunt conectate aproximativ 550.000 de apartamente „realizează un echilibru între necesarul de energia termică pentru aceste apartamente şi necesarul de energie electrică pentru întreg Bucureştiul”.

„Cele patru CET-uri principale şi celelalte mai mici produc energia termică, dar – foarte important – ele produc energia electrică pentru Bucureşti şi, aşa cum este făcut sistemul pe energie electrică, dacă, prin absurd, aceste CET-uri nu ar furniza energie electrică Bucureştiul nu ar avea de unde să se alimenteze. Deci e un echilibru între termic şi electric şi este sarcina noastră, a tuturor, să menţinem acest sistem termic plus electric”, a subliniat primarul general al Capitalei.

În ceea ce priveşte centralele provizorii pe care a anunţat că doreşte să le închirieze pentru unele zone aflate în capete de reţea a furnizării energiei termice, planul nu s-a concretizat, pentru că, a explicat edilul-șef, ofertele pentru închiriere primite de administraţia locală erau mai scumpe decât cele pentru vânzarea centralelor. Astfel, admite Nicușor Dan, agentul termic pentru blocurile racordate la capetele de reţea va ajunge „deficitar”, la fel ca şi anii trecuţi, iar în cazul în care s-ar fi ajuns la închirierea centralelor, blocurile ar fi fost decuplate de la reţeaua comună.

Un nou tronson în lucru

Declarații primarului au fost făcute, în direct pe Facebook, din zona Ferentari, unde se fac probele de presiune la un nou tronson de magistrală de termoficare care a fost reabilitat de Compania Energetica și urmează sa fie pus in funcțiune. Potritivit lui Nicușor Dan, prin acesta se va furniza agent termic către 10.000 de apartamente, un liceu şi o şcoală.

Edilul-șef a explicat că mai sunt de reabilitat, în zonă, doi kilometri de conductă între Calea Rahovei şi Sebastian şi 1.500 de metri de racorduri de dimensiuni reduse și a estimat că, după reabilitarea acestora, lucrări care au început în primăvara anului trecut, va fi finalizat în februarie, martie 2023 întregul tronson de magistrală Ferentari, cu o lungime de 13 kilometri.

Acest tronson reabilitat – care preia agent termic din CET Progresul – deserveşte 16 puncte termice, 241 de scări de bloc care totalizează 10.000 de apartamente, precum şi un liceu şi o şcoală, potrivit oficialilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Meseria cu salarii ca-n IT de care românii se feresc. Antreprenorii caută cu disperare angajați:...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Moscova anunţă exerciţii nucleare non-strategice la ordinul lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov: ,,Va fi executat...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Tragedia peste care Alin Oprea nu poate să treacă. A pierdut cea mai dragă persoană
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×