Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii

Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii
Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/11/2022, 11:12
Actualizat: 07/11/2022, 11:12

„Cursa subvenţiilor este contrară tuturor regulilor comerţului internaţional”, acuză Franța prin ministrul Economiei, Bruno Le Maire. „Subvenţiile americane necesită un răspuns coordonat, unit şi puternic” din partea europenilor, crede politicianul din Hexagon.

Parisul îndeamnă Europa să acționeze cu aceleași arme ca SUA pentru a putea contrabalansa efectele acestui război economic ce s-a declanșat.

SUA atrage investitorii europeni

„Unele mari companii străine care doreau să se instaleze în Europa ezită acum între locaţii europene şi locaţii americane”, arată Le Maire. Afirmațiile ministrului francez al Economiei, făcute într-un interviu pentru patru publicaţii europene – Les Echos, Handelsblatt, El Mundo şi Corriere della Sera -, trebuie privite ca un semnal de alarmă transmis Bruxellesului: dacă nu acționează, UE își riscă inclusiv viitorul ca entitate politică, socială și economică!

„În unele cazuri, cuantumul subvenţiilor pe care îl propune Administraţia Biden este de patru până la 10 ori mai mare decât cuantumul maxim autorizat de Comisia Europeană. În Franţa, primele noastre estimări arată că în joc sunt 10 miliarde de investiţii şi mii de locuri de muncă în industrie”, spune Bruno Le Maire.

„Industria noastră înregistrează deja un deficit de competitivitate legat de diferenţele de preţ la energie între America şi Europa. Subvenţiile masive prevăzute de Inflation Reduction Act (IRA), această lege americană, şi concurenţa chineză, de asemenea puternic subvenţionată, riscă să adâncească şi mai mult deficitul” – Bruno Le Maire

Legea americană asupra reducerii inflaţiei, numită astfel pentru a se ancora în realitate, dar care este, de fapt, un program de reforme sociale, constituie un plan de investiţii în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari.

Se așteaptă soluții de la Comisia Europeană

În context, Bruno Le Maire a pledat pentru un „răspuns coordonat, unit şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani. Doar fermitatea ne va permite să obţinem rezultate”. Mai departe, ministrul francez al Economiei spune că aşteaptă „de la Comisia Europeană propuneri ferme şi proporţionate, în special o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu, dispozitive de preferinţă europeană sau o accelerare a utilizării de instrumente de reciprocitate”.

În opinia lui Le Maire, „o politică monetară restrictivă nu este compatibilă cu o politică bugetară expansionistă, care nu trebuie să susţină în mod nelimitat cererea, ci să evolueze spre ajutoare mai ţintite”.

Nu în ultimul rând, Bruno Le Maire a estimat că, „atunci când vom ieşi din această criză energetică, noi vom avea un nivel de inflaţie probabil mai ridicat decât ceea ce am cunoscut în ultimele decenii pentru că relocarea producţiei noastre şi decarbonizarea economiei vor scumpi structural costul unor produse”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata