Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre cazul celor două fete răpite și violate: ”În loc să luăm poziție morală față de un violator recidivist, căutăm mamei o formă de complicitate”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre cazul celor două fete răpite și violate: ”În loc să luăm poziție morală față de un violator recidivist, căutăm mamei o formă de complicitate”
FOTO - Captură video: Antena 3
Publicat: 15/11/2022, 19:46
Actualizat: 15/11/2022, 19:56

Un pedofil care a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că a violat o fată a ajuns, la doi ani după ce a fost lăsat liber, să comită din nou aceeași faptă. De data asta, a luat două fete de 10 și 12 ani, chiar cu acordul părinților, cu care se împrietenise de doar două săptămâni, în Vama Buzăului, unde lucra în construcții. I-a convins că le duce la un grătar unde sunt mai mulți copii și le aduce înapoi în două ore. Apoi, s-a făcut nevăzut, cu tot cu fete, până când anchetatorii au reușit să dea de urma lui. În orele de coșmar, fetele au fost sechestrate, bătute și violate, ținute în pădure, în locuri greu accesibile, în zone știute doar de el de când fusese cioban.

Faptul că mama fetelor a fost de acord ca ele să meargă cu un bărbat despre care nu știa prea multe lucruri a ridicat mari semne de întrebare legate de atitudinea sa nefirească și a lăsat loc unor interpretări acuzatoare chiar la adresa sa.

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică această atitudine a mamei din punct de vedere psihologic.

”În cazul acesta, acordul a fost dat sub amenințare, intimidare, drept urmare vorbim de absența, de facto, a consimțământului.  Din declarații reiese că mama era înspăimântată. Nu spune, nici pe departe că n-are o contribuție prin vulnerabilitatea ei personală și culturală. Psihologic, pe de altă parte, în realitatea ei de proximitate, de fapt, nu avea de ales. Sau alegerea nu făcea parte din opțiuni”, spune Gabriel Diaconu.

Psihiatrul susține că, din afară, gândim și judecăm, lucrurile ca fiind ușoare, rațional, pentru victimele de abuz, însă, în realitate, nu facem decât ”să descărcăm agresorul de responsabilitate, în dauna victimei”.

În speța de aici, în loc să luăm poziție morală față de un violator recidivist, căutăm mamei o formă de complicitate. Care complicitate, dacă e să fie, e sordidă, dar, iarăși, trebuie privită și altfel decât strict legalist, judiciar. Astfel de oameni n-au nevoie de pedeapsă, cât mai degrabă de asistență, ajutor și sprijin pe termen scurt, mediu și lung.

Catastrofa, dacă e să fie una, e că, după tam-tam-ul mediatic, riscul rămâne ca victimele minore să dispară din nou în sistem, fără ocrotirea necesară.

Cât privește făptașul, recidiva lui infracțională riscă cel mult să-l pună, din nou, mai mulți ani după gratii, dar fără vreo resursă de minimă reabilitare. Ce-i drept, soarta din închisoare a violatorilor de copii e adeseori morbidă, unde rămân la judecata «semenilor»”, a mai spus Gabriel Diaconu.

Constantin Zapan, pedofilul recidivist, a ajuns din nou în spatele gratiilor, la doi ani după ce a fost eliberat din penitenciarul unde executase cea mai mare parte a pedepsei pentru violarea unei alte fete de 12 ani, în 2012.

Fetele violate de el stau acum departe de familie, sunt în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, imediat după ce au fost găsite fiind incluse într-un program de consiliere psihologică și terapie.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA