EXCLUSIV | De ce se opune Austria aderării României la Schengen. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache: ”Opoziția Austriei nu este ca cea a Olandei, motivele lor țin de gestionarea migrației. O amânare nu este oportună”

EXCLUSIV | De ce se opune Austria aderării României la Schengen. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache: ”Opoziția Austriei nu este ca cea a Olandei, motivele lor țin de gestionarea migrației. O amânare nu este oportună”
Publicat: 22/11/2022, 13:15
Actualizat: 22/11/2022, 13:30

Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, continuă să fie presărat cu provocări și refuzuri. Olanda, Suedia și, mai nou, Austria sunt țările care îndepărtează, pentru moment, visul aderării la Schengen, în ciuda faptului că România a avut o perioadă benefică și vizibilă la nivel internațional. Europarlamentarul Dragoș Tudorache, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), fost ministru de Interne,  a explicat pentru Gândul că problema gestionării migrației se află în spatele refuzului Austriei de a susține aderarea României la Schengen.

De altfel, problema migrației în actualul context revine foarte puternic pe tapetul politic și printre preocupările la nivel de vârf în fiecare guvern. Europarlamentarul recunoaște că o nouă amânare nu este deloc de dorit pentru România și susține că pledează fără nicio rezervă pentru aderarea României în cadrul reuniunii din 8 decembrie, când se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene.

Oficialii Ministerului de Interne din Austria au punctat clar și răspicat, într-un răspuns oficial transmis la solicitarea Gândul, că se vor opune aderării României la Spațiul Schengen, din motive de securitate la frontieră. În opinia acestora, faptul că zeci de migranți care nu sunt din state UE reușesc să ajungă până la granița Austriei arată că protecția frontierei externe a Uniunii Europene încă nu funcționează, iar extinderea spațiului Schengen nu-l va face mai bun.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache. Sursă foto: Facebook

Austria se plânge de presiunea pe migrație care vine pe ruta balcanică

Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache spune că, într-adevăr, Austria trece printr-o problemă foarte mare cu gestionarea migrației, statisticile arătând că s-a ajuns la nivelul crizei din 2015-2016. O astfel de realitate pune orice guvern sub o presiune foarte mare.

De altfel, problema migrației revine foarte puternic pe tapetul politic și la preocupările la nivel de vârf în fiecare guvern. Contextul în care Austria vede acum discuția despre lărgirea Schengen este contextul în care ei sunt sub această presiune pe migrație, o presiune care vine pe ruta balcanică în ceea ce privește Austria.

Și atunci, pentru ei, este o problemă România, dar mai ales Bulgaria – pentru că foarte mulți care ajung în Serbia și de acolo, fie prin Slovenia, fie prin Bulgaria, ajung în Austria și cer azil, marea majoritate trec și prin Bulgaria.

Pentru ei, devine o chestiune care nu ține, așa cum ține pentru Olanda, de rezerve istorice, politice, MCV sau acord de Coaliție și ține de presiunea migratoare. Cam aici este Austria.

Acum, problema mea este că se suprapun cele două probleme politice, ceea ce pentru noi nu este deloc bine, pentru că deja toată ideea de a izola, cumva, poziția Olandei și de a ne asigura că rămâne doar ea la final începe să scârțâie”, a explicat europarlamentarul Dragoș Tudorache, vicepreședintele grupului Renew Europe din Parlamentul European.

„Este timpul egalității de tratament și de șansă

Dincolo de discuțiile și de controversele existente de-a lungul timpului pe marginea acestui subiect, Dragoș Tudorache susține că a pledat și pledează constant în favoarea aderării României la Schengen.

Europarlamentarul consideră că este momentul oportun ca firmele românești, dar și cetățenii români să se bucure de drepturi depline, la fel ca  celelalte state din UE, iar decizia care se ia să arate că există egalitate de șanse.

Eu am spus constant, în luna asta de când a revenit subiectul pe agenda politică europeană, că este timpul ca România și Bulgaria să intre în Schengen. Dincolo de orice discuții, este timpul ca pentru cetățenii și firmele noastre, egalitatea de tratament și de șansă, inclusiv din punct de vedere al competitivității economice pentru firmele românești, sunt chestiuni care nu mai pot fi ignorate.

Dacă în urmă cu doi ani de zile, problema statului de drept era o problemă pentru care era foarte important ca MCV-ul să fie închis – pentru că era o chestiune care ținea de instrumente europene, de corecție în caz de derapaje – acum avem un mecanism european care privește statul de drept. Acum, există instrumente la nivel european prin care, chiar dacă, să spunem sunt probleme cu legile justiției, sunt probleme pe modul în care România a respectat statul de drept, există alte pârghii decât MCV prin care corecțiile necesare să fie aplicate.

De aceea, fără niciun fel de rezervă susțin că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen, nu ar trebui să mai existe motive. O amânare nu este oportună acum, este important ca decizia să se ia la acest Consiliu din decembrie. Pentru motive de politică internă, nu ar trebui ca această decizie europeană să fie blocată”, susține Dragoș Tudorache.

De ce se opune Ministerul de Interne din Austria aderării României la Schengen

Jurnaliștii Gândul au cerut lămuri de la oficialii Ministerului de Interne din Austria, după ce în presa de la Viena a apărut, vineri, o declarație a ministrului Gerhard Karner, care preciza că se va opune aderării României la Spațiul Schengen.

Într-un răspuns trimis luni jurnaliștilor Gândul, reprezentanții Ministerului austriac de Interne spun că sistemul Schengen este unul „nefuncțional”, iar „lărgirea lui nu-l face mai bun”.

„Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale.

Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, într-un răspuns pentru Gândul.

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen

Raportul Comisiei Europene prezentat săptămâna trecută este favorabil aderării României la spațiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.), iar UE este pregătită să le primească. Este momentul să spunem: «Bine aţi venit!». Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. Aşteptarea a fost prea mare”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în conferința de presă organizată după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen.

Comisarul european a afirmat că cele trei țări au dat dovadă că pot să gestioneze frontiera comună a UE, au personal extrem de bine instruit și angajat, tehnologie.

”România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională.

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării.

Un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – prin protecția consolidată a frontierelor noastre externe comune și prin cooperarea polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, potrivit Comisiei Europene.

O decizie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programată să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Doar un vot în unanimitate al statelor membre poate aduce decizia de aderare la Schengen.

România s-ar putea lovi de un nou obstacol, pe lângă opoziția deja binecunoscută a Olandei. Parlamentul suedez nu ar mai fi de acord cu extinderea Schengen, în timp ce guvernul minoritar care conduce Suedia de la ultimele alegeri ar putea să fie presat să își schimbe poziția actuală și să nu mai susțină aderarea.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara într-un interviu că, în opinia lui, Olanda nu a luat încă o decizie.

”Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la spaţiul Schengen”, preciza Bogdan Aurescu.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier...
×