UPDATE: Comisia Europeană, raport favorabil aderării României la spațiul Schengen / Comisar european: „Nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi” / Marcel Ciolacu: „Este o schimbare de paradigmă”

UPDATE: Comisia Europeană, raport favorabil aderării României la spațiul Schengen / Comisar european: „Nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi” / Marcel Ciolacu: „Este o schimbare de paradigmă”
Publicat: 16/11/2022, 14:02
Actualizat: 16/11/2022, 14:07

Comisia Europeană a prezentat miercuri un raport favorabil aderării României la spațiul Schengen. ”E momentul să spunem Bine ați venit!”, a declarat comisarul pentru afaceri Interne al UE, în conferința de presă organizată după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen, referindu-se la România, Bulgaria și Croația.

UPDATE 5: Nicolae Ciucă: „Am îndeplinit criteriile încă din 2011”

„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este gata și ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiți să ne îndeplinim responsabilitățile și să facem parte din Schengen, ca simbol al aprofundării integrării europene”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, miercuri, pe Twitter.


UPDATE 4: Ministrul Bogdan Aurescu: „România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen”

„Este o confirmare, încă odată, a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen, dar este în același timp și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că România îndeplinește condițiile necesare dar în același timp aderarea reprezintă și un plus evident pentru securitatea Spațiului Schengen”, a spus ministrul român de Externe, după ce Comisia Europeană a prezentat raportul favorabil aderării României la spațiul Schengen.

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE 3: Marcel Ciolacu: „Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici”

„România este cu un pas mai aproape de Schengen! Comisia Europeană a confirmat astăzi că țara noastră și-a făcut temele și îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen.

Este o schimbare de paradigmă. Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici.

Toți responsabilii din statul român au înțeles importanța momentului și au acționat pe o singură voce. Am și o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reușit ca-în Parlamentul European, grupul social-democraților europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Sunt convins că familia noastră politică europeană va fi alături de noi până la capăt. Invit și reprezentanții altor partide politice să lase trăncăneala și să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru țara lor. De exemplu, să își convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen”, a transmis liderul social democraților, pe Facebook.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu – FOTO: Facebook

UPDATE 2: Corina Crețu: „Avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul UE sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”

Europarlamentarul Pro-România, Corina Crețu, afirmă că „avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”.

UPDATE 1: Adina Vălean: Evaluarea e foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi

Comisarul european Adina Vălean a subliniat miercuri că evaluarea privind aderarea României la Schengen este foarte bună, vorbindu-se în termeni elogioşi despre stadiul de pregătire.

„Veşti bune de la Bruxelles. Am adoptat în Colegiul Comisarilor, astăzi, o comunicare pentru Consiliu şi Parlamentul European în care se prezintă un raport de evaluare privind Spaţiul Schengen.

Ce ne interesează în principal este evaluarea privind România, Bulgaria şi Croaţia, ca ţări care intenţionează să adere la Schengen. Evaluarea este foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi privind stadiul de pregătire – în ce priveşte România se vorbeşte despre infrastructură „operă de artă”, de dedicarea şi înaltul profesionalism al lucrătorilor din frontierele noastre, se vorbeşte despre contribuţia extraordinară pe care România a avut-o – tocmai pentru că are planuri bine puse la punct pentru situaţii excepţionale – în ceea ce înseamnă coridoarele solidarităţii în faţa crizei din Ucraina”, a declarat Adina Vălean, într-o intervenţie la Digi 24, citată de Agerpres.

Adina Vălean/ Sursa foto: https://www.europarl.europa.eu
Adina Vălean/ Sursa foto: https://www.europarl.europa.eu

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.

”Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească. Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. Aşteptarea a fost prea mare”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic se arată în comunicarea Comisiei Europene

”România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării.

Un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – prin protecția consolidată a frontierelor noastre externe comune și prin cooperarea polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine