Controalele de la frontiera dintre Ungaria și Croația vor fi desființate de la 1 ianuarie. Oficial ungar: Budapesta a susținut și susține aderarea României la Schengen

Controalele de la frontiera dintre Ungaria și Croația vor fi desființate de la 1 ianuarie. Oficial ungar: Budapesta a susținut și susține aderarea României la Schengen
Surrsa foto: Profimedia
Publicat: 09/12/2022, 11:00

Controalele de la frontiera dintre Ungaria și Croația vor fi desființate începând cu data de 1 ianuarie 2023, în contextul în care această din urmă țară a primit acceptul de a adera la Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne desfășurat joi la Bruxelles.

Declarația a fost făcută joi de către Bence Retvari, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar de Interne. Oficialul a amintit și despre beneficiile pe care le-ar putea aduce aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, aderare respinsă în cadrul aceleiași reuniuni de la Bruxelles.

Potrivit oficialului din cadrul Ministerului de Interne de la Budapesta, eventuala aderare a României și Bulgariei la Schengen ar impulsiona turismul și transportul între cele două țări, dar și între acestea și restul statelor membre.

De asemenea, poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Ungaria susține în continuare aderarea României la Schengen

Totodată, Retvari a mai spus că atât România, cât și Bulgaria, au fost la doar un pas de aderarea la Spațiul Schengen și a adăugat că Ungaria a susținut întotdeauna aderarea celor trei state.

Potrivit acestuia, pe lângă întărirea relațiilor economice, extinderea Schengen poate duce și la o creștere a nivelului de protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Totodată, oficialul mai spune că aderarea României la Schengen ar facilita traversarea frontierei spre Ungaria a etnicilor maghiari din România, potrivit aceleiași surse.

România și Bulgaria rămân, momentan, în afara Schengen

România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Răspuns final pentru Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ