Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2023, 18:38
Actualizat: 04/01/2023, 19:01

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este eliminat dosarul cu șină, dar și copiile după diverse acte solicitate până acum de instituțiile publice. Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Astfel, prin adoptarea acestei legi este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţii ale statului.

De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Prin legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului, precizează inițiatorii.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai aibă voie să ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Inițiatorii proiectului sunt Diana Morar, Gabriela Horga și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, toți parlamentari PNL.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a salutat acest moment, care are loc la început de an.

„Începem anul cu o veste excelentă: legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei parlamentari liberali și care interzice dosarele cu șină, copiile după acte și xeroxurile contra-cost în instituțiile publice a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. După cele 180 de zile prevăzute în lege pentru implementare, relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară. Desigur, așa cum a fost și cu interzicerea ștampilei, respectarea acestei legi depinde foarte mult de fiecare dintre noi, mai ales că unele astfel de obiceiuri au devenit parte din cultura noastră”, a scris ministrul pe Facebook.

De asemenea, Sebastian Burduja a oferit și detalii despre prevederile acestei legi.

„Așadar, e important să știți că, cel mai târziu în luna iulie a acestui an:

  1. instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public;
  2. nu veți mai fi obligați să furnizați copii ale actelor publice emise de instituții ale statului (carte de identitate, certificat de naștere, de căsătorie etc.). Legea extinde aceste obligații la autoritățile locale și la companiile de utilități, prevederea fiind valabilă până acum doar pentru administrația centrală;
  3. toate instituțiile publice sunt obligate să vă pună la dispoziție, în mod gratuit, nu doar în format fizic, ci și electronic, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate;
  4. instituțiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituții publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora;
  5. sunt interzise «xeroxurile pe bani» în instituțiile publice, acele locuri unde eram trimiși și jupuiți de câțiva lei de fiecare dată când ne lipsea vreo copie de la dosar”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic