VIDEO: Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri / Cum poate fi descărcat documentul direct din fața calculatorului

VIDEO: Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri / Cum poate fi descărcat  documentul direct din fața calculatorului
Cazier judiciar. Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Bizibrasov
Publicat: 01/02/2023, 15:00
Actualizat: 01/02/2023, 16:37

Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, 1 februarie. Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru: fie prin platforma ghișeul.ro, fie prin hub.mai.ro.

UPDATE ora 15:00: 2.605 certificate de cazier judiciar, generate în primele ore ale operaționalizării platformei

„De la operaționalizarea, în această dimineață (miercuri – n.red.), a platformei pentru eliberarea on-line a certificatelor de cazier și până la ora 15.00 au fost create 3.590 de conturi noi de utilizator în platformă (hub.mai.gov.ro), dintre care 3.284 prin GHISEUL.RO si 132 conturi validate la ghișeele Poliției Române.

De asemenea, tot până astăzi la ora 15:00 au fost generate 2605 certificate de cazier judiciar prin intermediul platformei on-line”, a transmis MAI.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul de Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Cetățenii români care nu au trecute mențiuni în cazier (nu au fost condamnați pentru fapte penale) își pot obține certificatul de cazier judiciar din fața calculatorului.

Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru:
  • Prima: prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă.
  • A doua: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. În acest caz, doritorii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la secția de poliție.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor”, anunță, pe Facebook, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).

După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.

Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și a CNP-ului persoanei.

Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice și funcționale ale serviciului, dar și adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilității și suportului necesar oricăror servicii publice electronice.

Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluții tehnice) și resurse umane specializate (personal tehnic), și, pe de altă parte, asistență acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web, sau e-mail, conform Ministerului Digitalizării.

Pașii pentru obținerea certificatului de cazier judiciar

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Sebastian Burduja: „Lansăm aplicaţia pentru mobil Ghişeul.ro, iar în câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Comoara din Marea Neagră!Tocmai fost descoperită
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×