Ce spun experții de la INFP despre cutremurele care s-au produs în România la scurt timp după cele din Turcia

Ce spun experții de la INFP despre cutremurele care s-au produs în România la scurt timp după cele din Turcia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/02/2023, 22:50
Actualizat: 08/02/2023, 06:40

Cele două cutremure de mare intensitate care au avut loc luni în Turcia au fost urmate de mai multe seisme ușoare produse în zona Vrancea, informație care i-a speriat pe mulți români.

Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului (INFP) au încercat să lămurească eventuala legătură dintre seismele din Turcia și cele din România.

Deși inițial au transmis că falia nord-anatoliană este apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, ulterior ipoteza a fost infirmată, notează Adevărul.

La doar câteva minute de la catastrofa din Turcia, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au explicat, într-o postare pe Facebook, că seismul din Turcia „a produs unde care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure”. Ulterior, chiar referirea la seismele din România a fost eliminată din mesajul INFP.

„Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt. Adică cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă”, a precizat ulterior Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. El a explicat că pentru a putea face o legătură între aceste cutremure, trebuia să se activeze mai întâi falia nord-anatoliană şi după aceea se activa şi falia românească.

Ce riscă România în caz de cutremur

Fostul senator Marius Marinescu, de profesie inginer constructor, este de părere că multe clădiri din Turcia care s-au prăbușit la marele cutremur de luni, au fost construite fără respectarea normelor. Din nefericire, catastrofa din Turica și Siria se poate întâmpla și la noi, în București, unde sunt foarte multe clădiri vechi extrem de șubrede, dar și blocuri construite după 1990, la care unii dezvoltarori „au făcut rabat la proiectul de siguranță”, potrivit lui Marius Marinescu.

„Cele mai multe blocuri care s-au prăbușit în Turcia nu au avut o structură bună, nu au fost consolidate, era de așteptat să se prăbușească multe dintre ele. Se poate observa că nu au o structură de calitate acele clădiri. Dar, Doamne ferește, la fel se poate întâmpla și la noi, în Capitală. Sunt și la noi blocuri construite după 1990 care nu respectă regulile de siguranță, pentru că unii dezvoltatori au vrut să se îmbogățească și au făcut economie la materiale de calitate și rabat la proiectul de siguranță. Pe de altă parte, sunt blocurile din centrul orașului, cele construite în perioada interbelică, care sunt foate șubrede, iar un raport al lui Nicușor Dan arată că în cazul unui cutremur precum cel din 1977 am avea în București 6.500 de morți și peste 16.000 de răniți grav”, a declarat, pentru Gândul, Marius Marinescu, care a participat la salvarea răniților la cutremurul din 1977.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice