Istoricul Alexandru Cristian, despre ”tulburarea geopolitică” și un Tratat de Alianță România-SUA: ”Ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării”

Istoricul Alexandru Cristian, despre ”tulburarea geopolitică” și un Tratat de Alianță România-SUA: ”Ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării”
Publicat: 10/03/2023, 12:15
Actualizat: 10/03/2023, 12:18

Invazia rusă din Ucraina a făcut ca echilibrul relativ de la granițele țării noastre sa fie pus în discuție. De asemenea în astfel de context acest conflict are un anumit risc de creștere și de polarizare. În istorie, precizează istoricul Alexandru Cristian, conflictele de la periferii au influențat și deciziile metropolei, iar ulterior au devenit conflicte în apropiere de metropolă care au dus la declinul sau dispariția acesteia.

România este parte a spațiului euro-atlantic. De asemenea, România este parte a Imperiului Mării condus de Statele Unite ale Americii, explică istoricul Alexandru Cristian.

În opinia acestuia, Imperiul Mării este un grup de state, condus de hegemonul american, care se luptă pentru a îndigui expansiunea grupului euroasiatic de putere, coagulat în jurul Federației Ruse și al  Republicii Populare Chineze.

Imperiul Mării este format din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu dominioanele sale, Canada, Australia și Noua Zeelandă, grupul de state care formează Commonwealth-ul dar și zona reprezentată de Uniunea Europeană.

De ce l-am numit Imperiul Mării? Pentru că liderul acestui grup de state este prin excelență o putere thalassocratică. În prezent, Statele Unite ale Americii se luptă pentru a deține hegemonia cosmotelurocratică, dominația supremă pe suprafața Pământului, a mărilor și oceanelor, dar și a spațiului”, precizează istoricul Alexandru Cristian.

SUA și ”cavalcada geostrategică rusă”

În anii Parteneriatul Strategic, în data de 11 iulie 1997, data lansării Parteneriatului Strategic, România și-a sporit capabilitățile de apărare cu ajutorul Statelor Unite ale Americii, dar și puterea americană a sporit în Zona Extinsă a Mării Negre.

Proiecția puterii americane a fost folosită pentru descurajarea revirimentului geopolitic al Federației Ruse, dar și pentru oprirea centurii de foc pe care Federația Rusă a creat-o de la Kaliningrad până în Siria, portul Tartus.

Statele Unite ale Americii doresc să construiască o Cortină de Oțel, un coridor compus din statele situate între Marea Baltică și Marea Mediterană, pentru  a opri cavalcada geostrategică rusă.

Cooperarea în domeniul intelligence-ului, dar și a terorismului, a fost extrem de benefică pentru țara noastră și a fost un alt pilon solid al Parteneriatului Strategic. Extinderea Parteneriatul Strategic în alte domenii de cooperare, cum ar fi cel economic, cultural, științific, social este necesară dezvoltării țării noastre și creșterii capacității strategice a țării noastre.

Am avut contacte comerciale, ne-am permanentizat relațiile, am fost aliați fără alianță ( după definiția dată de prof. Ion Stanciu ) în Primul Război Mondial, am avut relații bune în perioada comunistă și am culminat cu Parteneriatul Strategic. După Parteneriatul Strategic a apărut Declarația Comună, care a întărit și mai mult Parteneriatul. Logica evenimențială istorică ne spune că ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării și anume cea a formalizării și a instituționalizării Parteneriatului Strategic. Acum, la peste  sfert de secol și la peste un deceniu de la Declarația Comună, cred cu tărie că forma pe care relația bilaterală româno-americană trebuie să o aibă în vedere este negocierea, semnarea și ratificarea unui Tratat de Alianță”, mai precizează istoricul Alexandru Cristian.

”Rezultatul efortului depus de întregul aparat administrativ al țării noastre, dar și de administrația americană”

Un tratat solid de cooperare și alianță între Statele Unite ale Americii și România ar reprezenta culminarea bunelor relații bilaterale și ar fi un mesaj puternic pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană și Organizația Alianței Tratatului Atlanticului de Nord, argumentează istoricul.

Dacă Federația Rusă a invadat Ucraina provocând un conflict militar care debalansează puternic Regiunea Mării Negre, dacă Federația Rusă și-a dezvoltat mecanisme de A2AD, Anti-Acces/Area Denial, prin construirea unor capabilități în Marea Neagră, ”țara noastră nu poate riposta decât prin strângerea relației bilaterale româno-americane dar și a păstrării angajamentelor în Uniunea Europeană și NATO”.

Un tratat de cooperare și alianță care să formalizeze domenii de cooperare și schimb la nivel de educație, cercetare, ecologic, turism, antreprenoriat, alături de excelentele relații la nivel militar-strategic dintre ambele state. Desigur că necesită mult efort și timp pentru această realizare care, în opinia mea, este posibilă și reprezintă rezultatul efortului depus de întregul aparat administrativ al țării noastre, dar și de administrația americană.

Nu este o prognoză sau o predicție, în prezent a ajuns să fie un instrument necesar pentru supraviețuirea statală a țării noastre, ceea ce va însemna un nou moment Snagov (n.red.4-5 aprilie 2003 – Reuniunea informală a primilor miniştri din cele şapte state invitate să adere la NATO, Snagov, România)”, încheie istoricul Alexandru Cristian.


Citește și:

EXCLUSIV | Organizația ”Memorialul Ocnele Mari” cere, în instanță, demolarea controversatului monument al ”eroilor” fostei Securități: ”Un pios omagiu celor peste 2 milioane de români care au fost încarcerați în perioada 1948-1989”

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

EXCLUSIV VIDEO | Tablou dezolant pe șantierul ”Elie Saab Towers”. Proiectul futurist anunțat de designerul libanez Elie Saab & compania Metropolitan, controlată de afaceriștii care au ”otrăvit” Popești-Leordeni cu dejecții, e încă în faza de ”schelet”!

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete