EXCLUSIV| Fostul director al CNAB și alte trei persoane, reținute de procurorii DNA în urma perchezițiilor de la Aeroportul Otopeni

EXCLUSIV| Fostul director al CNAB și alte trei persoane, reținute de procurorii DNA în urma perchezițiilor de la Aeroportul Otopeni
Percheziții DNA la Aeroportul Otopeni privind contractele de închiriere a unor spații comerciale/ Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 28/03/2023, 23:38
Actualizat: 29/03/2023, 13:37

Procurorii DNA i-au reținut, marți seara, într-un dosar ce vizează contractele pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni, pe fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Alexandru Ivan, omul de afaceri Cristian Bălan și doi acționari la firma care a închiriat spațiile comerciale, au declarat pentru GÂNDUL surse judiciare.

UPDATE 2: Sorin Grindeanu, după scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni: Sper să fie o lecție pentru toți angajații instituțiilor statului

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a reacționat după scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni, în cadrul căruia un fost director a fost reținut.

„Sper să fie o lecție pentru toți angajații instituțiilor statului, care ar fi tentați să încalce legea”, afirmă Grindeanu. (Citește continuarea aici…)

UPDATE 1: DNA confirmă: Alexandru Ivan, reținut pentru trafic de influenţă

Direcția Națională Anticorupție a transmis miercuri, 29 martie, într-un comunicat de presă, că George-Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), „a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat, printre altele, pentru trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului «Henri Coandă» din Otopeni”.

Redăm mai jos comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare a banilor,
– dare de mită,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la trafic de influență,
– complicitate la spălare a banilor,
– complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 martie 2023, cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Precizări importante de la CNAB

Într-o scurtă informare de presă, conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București anunță că „a luat cunoștință de măsurile dispuse de Direcția Națională Anticorupție, măsuri care privesc și doi angajați ai CNAB”.

CNAB își reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare și va pune la dispoziția acestora toate informațiile și documentele solicitate”, transmite instituția.

Totodată, conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București face o precizare importantă: cei doi angajați reținuți de procurorii anticorupție nu mai au nicio funcție în cadrul CNAB din vara anului trecut. În prezent, ei sunt simpli angajați, arată CNAB.


Anchetatorii anticorupție au făcut, marți, percheziții la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni, și ar fi cerut documente într-un dosar ce vizează mai multe contracte pentru magazinele din interiorul aeroportului.

Persoane din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti ar fi fost chemate la DNA să dea declarații în acest dosar, potrivit surselor GÂNDUL:

Perchezițiile au vizat mai multe persoane fizice și sediile unor firme, fiind vizate fapte de corupție și asimilate corupției. Mai exact, suspiciunile au legătură cu încheierea cu CNAB a unui contract de asociere în participațiune în ceea ce privește închirierea unor spații din aeroport. Ar fi implicați mai mulți oameni de afaceri, dar și o serie de intermediari, care ar fi cerut diferite sume de bani, susținând că au influență la anumiți angajați din cadrul aeroportului.

Alexandru Ivan şi-a dat demisia de la conducerea CNAB după doar 10 luni de mandat, în ianuarie 2020.

„În data de 16 ianuarie 2020, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al CNAB, s-a luat act de demisia înaintată de către domnul George Alexandru Ivan din funcţia de director general interimar”, a comunicat CNAB la acel moment.

El a ocupat și funcția de director comercial al CNAB în perioada septembrie 2017 – martie 2018, potrivit datelor din CV-ul său.

CNAB a confirmat perchezițiile DNA

Ca urmare a perchezițiilor DNA, Compania Națională Aeroporturi București a anunțat, marți după-amiaza, că a luat act de ancheta în „legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă”.

„Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a luat act din informațiile prezentate public despre desfășurarea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă. Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite”, au transmis reprezentații CNAB.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?