Doi turiști au pornit pe munte, la altitudine de 2.000 de metri „în colanți și cu glezna goală”. Șeful Salvamont Neamț: „Asta într-adevăr ne-a șocat”

Doi turiști au pornit pe munte, la altitudine de 2.000 de metri „în colanți și cu glezna goală”. Șeful Salvamont Neamț: „Asta într-adevăr ne-a șocat”
Sursa: Raul Papalicef, coordonatorul Salvamont Neamț
Publicat: 16/04/2023, 18:26

Doi dintre turiștii salvați în ultima zi pe munte, unde este încă iarnă, pur și simplu i-au șocat pe salvamontiștii din Neamț, care au fost chemați în ajutor. Cei doi au urcat la altitudini de 2.000 de metri îmbrăcați în colanți, cu glezna dezgolită și în pantofi sport de ieșit în club și nicidecum pe cărări de munte.

Raul Papalicef, coordonatorul Salvamont Neamț, a povestit într-o postare pe contul de Facebook cum a ajuns să petreacă sărbătorile pe munte, în loc să stea cu familia la masă.

Cazul din Neamț este unul dintre cele 8 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, în ultimele 24 de ore, așa cum a anunțat Dispeceratul Național Salvamont duminică dimineață. În total, în cazul acestor intervenții au fost salvate 16 persoane, dintre acestea 3 fiind predate către Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

Găsiți „uzi, înghețați, ținându-se în brațe”

Coordonatorul Salvamont Neamț povestit că sâmbătă seara la ora 19:00 a venti apelul de la doi tineri epuizați , uzi și înghetati în zona Vf. Toaca. „Convorbirea și datele ușor confuze … au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durau și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim  rapid pentru a evita, …o noapte foarte lungă”, a scris Raul Papalicef.

„Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervenția în zona înaltă, comunicații radio, echipare și procedura de prevenire a hipotermiei etc. Undeva în zona Lespeci au fost găsiți. Uzi, înghețați, ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care vroiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevar ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că și-ar putea închipui”, a povestit Coordonatorul Salvamont Neamț.

„Au plecat din Durău pe la prânz trecând prin față bazei salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonulcare îi ghidează și după care 1000 de metri diferența într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relativ aparoape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni ! Mașinile, nu”, a conchis salvamontistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×