VIDEO | John Florescu rememorează mărturiile neoficiale ale lui Mihail Gorbaciov și George Bush despre România

Publicat: 30/07/2023, 17:03

Celebrul producător TV american de origine română, John Florescu, a fost invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene. El a vorbit despre discuțiile informale pe care le-a avut cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov după evenimentele din decembrie 1989.

De asemenea, jurnalistul povestește cum era privită România de la Washington și ce percepție aveau liderii americani cu privire la evenimentele de la București.

Sunt politicieni care sunt de admirat, alții mai puțin de admirat, spune Florescu despre modul în care au gestionat liderii de la acea vreme căderea Blocului Sovietic. Omul de televiziune își amintește că l-a întrebat pe Gorbaciov, când a fost la Moscova, ce s-a întâmplat atunci, în preajma evenimentelor din 1989, în România.

„Domnule Gorbaciov, i-am spus, eu sunt de origine român și vreau să înțeleg ce s-a întâmplat atunci (n.r. în perioada Revoluției, când a fost îndepărtat Nicolae Ceaușescu). Și el a răspuns că s-a urmărit (n.r. activitatea din România) și s-a facilitat (n.r. cel mai probabil, schimbarea regimului) Și asta este interesant fiindcă noi am examinat același activități și mi se pare că a fost multă activitate deja cu un an înainte de evenimentele din decembrie – deja au fost multe discuții între regimul de la Moscova și cel de la București (n.r. pe tema schimbărilor geopolitice în curs)”, spune John Florescu.

S-a discutat de altfel extrem de mult despre influența sovietică în schimbarea regimului de la București, a remarcat și Adrian Artene, gazda podcastului.

Întrebat dacă liderii pe care i-a cunoscut see interesau de România, Florescu spune că, într-adevăr, în SUA a remarcat un interes, în primul rând pentru că numele Nadiei Comăneci a traversat Oceanul Atlantic. De ademenea, Ilie Năstase era extrem de cunoscut americanilor. Acești „ambasadori” informali au creat o percepție pozitivă despre România, spune Florescu.

„Americanii au văzut că România a fost aproape de Statele Unite și, evident, a existat o relație pozitivă și în timpul regimului comunist. De curând – cred că de 2 ani 3 ani – au fost desecretizate discuțiile dintre purtate de Nicolae Ceaușescu la un moment dat, spre finalul anilor 80, cu vicepreședintele SUA și transpare de acolo ideea că la acel moment Nicolae Ceaușescu era un mediator cu Orientul Mijlociu pentru Statele Unite, cu China și cu țările din nordul Africii și sub o formă sau alta contribuia la menținerea păcii în aceste relații. Președintele Nixon a fost foarte conștient de asta și el a venit aici în România în 1969”, spune Florescu.

De asemenea, omul de televiziune adaugă că a discutat și cu George Bush senior, acre a legat prietenii cu mai mulți români, între care și cu Ilie Năstase. Președintele american  era un prieten și a fost întotdeauna un prieten al României, a precizat Florescu.

Celebrul producător TV american de origine română, John Florescu, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

John Florescu își are originile în România. El este fiul cunoscutului istoric Radu Florescu și este descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. A studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College (SUA) şi la Oxford (Marea Britanie).

Timp de două decenii a fost „omul din umbră” al faimosului David Frost de la BBC. A produs peste 150 de ore de emisiuni de televiziune pentru reţele precum CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS, Disney.

A intervievat şase preşedinţi ai Statelor Unite. În prezent, conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade. Este fondator al Chainsaw Europe.

În cadrul podcastului a povestit despre legătura de sânge dintre Florești și Vlad Dracul, despre ce a titrat New York Times la moartea tatălui său și despre personalitățile care l-au fascinat: Margaret Thatcher, Muhammad Ali și Jacques Cousteau.

Urmărește podcastul integral cu John Florescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Sursa foto: captură video

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×