VIDEO | Marcel Ciolacu anunță investiții de 1,4 miliarde LEI în Portul Constanța, la o zi după ce Guvernul a organizat Forumul de Afaceri I3M

Publicat: 08/09/2023, 17:55

Vineri, în ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a apropat trei acte normative legate de investițiile strategice în infrastructura Portului Constanța, în valoare totală de 1,4 miliarde de lei. Decizia vine la o zi distanță după ce la București a fost organizat Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

Marcel Ciolacu a anunțat extinderea și modernizarea infrastructurii din Portul Constanța, odată cu promulgarea a trei acte normative în ședința de guvern de vineri dimineață.

„Avem şi câteva proiecte de investiţii strategice în infrastructură (pe ordinea de zi – n.r.), două dintre acestea, însumând 1,4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea şi modernizarea Portului Constanţa. Domnule ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mă bucură faptul că asta se întâmplă chiar a doua zi după Forumul de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti. Aceasta este dovada clară şi concretă că România face eforturi serioase în vederea sprijinirii Ucrainei prin susţinerea tranzitului de cereale, dar şi pentru a interconecta regiunea pe zona de infrastructură, deoarece puterea noastră economică este esenţială pentru siguranţa noastră ca stat şi pentru construirea unei securităţi regionale extinse”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Prima hotărâre adoptată se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța”. Astfel, în urma promovării acestui act normativ se creează cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța.

Investiția constă în realizarea de sisteme alimentare cu apă (20,3 km), sisteme canalizare pluvială și menajeră (9,1 km) și reabilitarea sistemului existent al rețelei distribuție apă potabilă (14,4 km). Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 165.918 mii lei, transmite Ministerul Transporturilor.

Cea de-a doua hotărâre are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Master planul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”.

Practic, în urma investiției vor fi realizate: drumuri noi și reabilitate, sistem ITS pentru management de trafic, clădiri în zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei și extinderea teritoriului portuar. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 721.301 mii lei.
Totodată, Guvernul a adoptat și hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”.
Astfel, în Portul Constanța vor fi realizate următoarele capacități:
– Posturi de transformare modernizate și noi
– Prize de cheu modernizate și noi
– Stâlpi de iluminat stradal și operațional
– LES 20 kV+6kV+0,4kV
– Sisteme fotovoltaice montate pe clădiri existente
– Carporturi fotovoltaice
– Stații încărcare vehicule electrice

Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

CITIȚI ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Cine este responsabil pentru deficitul României? Constantin Toma: Toate guvernele din ultimii 10-12 ani

Marcel Ciolacu: Este exclus să nu se acorde deloc voucherele de vacanță. SURSE: Se discută transformarea tichetelor de masă în bani

Rusia organizează alegeri regionale inclusiv în teritoriile ocupate. Blinken: Alegerile false ale Rusiei în zonele ocupate ale Ucrainei sunt ilegitime

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×