Jocul pe piața energiei regenerabile s-a transformat în speculă cu terenuri. Ministrul Burduja: Nu orice diletant cu bani are are loc în afacere

Jocul pe piața energiei regenerabile s-a transformat în speculă cu terenuri. Ministrul Burduja: Nu orice diletant cu bani are are loc în afacere
Publicat: 21/09/2023, 14:27
Actualizat: 21/09/2023, 14:27

Piața energiei regenerabile este încurcată de speculanți și afaceriști diletanți, susține ministrul energiei, Sebastian Burduja. În opinia sa, nu orice om cu bani poate gestiona o asemenea afacere.

Investitorii serioşi sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect în piaţa de energie regenerabilă, iar specula cu terenuri a devenit un fenomen în România, a afirmat joi ministrul Energiei, Burduja, la un eveniment de specialitate.

Jocul de-a solarele și eolienele

Ar trebui făcută puțină curățenie în această afacere. Nu oricine poate gestiona optim acest bussines, ba mai mult poate încurca jucătorii serioși, susține ministrul.

„Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România – şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri.

Ploaia de cereri pentru panouri solare sau parcuri de eoliene, îi ține la coadă pe investitorii avizați.

N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creativi.

„Ei bine, genul ăsta de fenomen a însemnat întârzierea investitorilor serioşi, pentru că nu au obţinut ATR-uri (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.), Transelectrica având datoria să analizeze toate solicitările. A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil”, a menţionat Sebastian Burduja, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

Speculanții trebuie să fie eliminați din joc

El a explicat că, în momentul în care există un cost adiţional de 10 milioane de euro, „încărcarea sistemului de către aceşti speculanţi trebuie descurajată sau eliminată”.
„Şi cum putem face asta? Şi cred că e o propunere pe care dvs. aţi pus-o pe masă, pe agenda publică, şi anume să percepem o garanţie. Şi lucrez în mod activ cu domnul Lorand Antal (preşedintele comisiei de Energie, n.r), pe care îl apreciez foarte mult şi cu comisiile parlamentare să venim cu o schimbare legislativă în acest sens şi să reuşim împreună să curăţăm această piaţă importantă”, a adăugat ministrul.

Miliarde de euro în pe masă

Pe de altă parte, el a precizat că „mai sunt bani în piaţă, mai sunt bani din Fondul pentru modernizare”.

„Discutăm acolo de 1,5 miliarde de euro, care vor fi pentru autoconsum, dar şi pentru producţie. Primul apel ce va fi lansat în următoarele săptămâni va avea ca beneficiar ţintă unităţile administrativ-teritoriale şcoli, grădiniţe şi altele. Şi cred că e o piaţă şi pentru dumneavoastră. Va mai fi un apel, similar cu Investiţia 1 din PNRR pe care îl vom lansa de îndată ce finalizăm evaluările şi contractările pe Investiţia 1, tot jumătate de miliard, deci o sumă consistentă – şi de aceea vă rog să participaţi, să fiţi partenerii noştri, cu bună credinţă, aşa cum sunteţi, pentru că mă adresez aici unui grup select de oameni, dacă vreţi autoselectaţi în aceste cluburi serioase de antreprenori care vor să facă ceva pentru ţara aceasta. Nu vă cer nimic altceva decât să facem lucrurile acestea împreună – şi numai aşa vom reuşi noi, ca ţară, să ne atingem obiectivele”, a mai spus Sebastian Burduja.

Citiți și: EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Energiei: ”România este gata să-și asume un rol de lider, în ceea ce privește securitatea energetică a regiunii”

Legea pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în dezbatere publică. Sebastian Burduja: „Potențialul eolian la Marea Neagră este unul uriaș”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×