Marina se dotează cu vânătoare de mine de la Marina Regală Britanică. În contextul Ucraina, dragoarele sunt esențiale în Marea Meagră

Marina se dotează cu vânătoare de mine de la Marina Regală Britanică. În contextul Ucraina, dragoarele sunt esențiale în Marea Meagră
Publicat: 02/10/2023, 16:26

Forţelor Navale Române au cumpărat un vânător de mine de la Marina Regală Britanică. HMS Blyth va fi rebotezat ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” și va ajunge în portul militar Constanţa până la sfârşitul acestui an.

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au transmis, luni, că vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forţelor Navale Române. Ceremonia rebotezării a avut loc în 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoţia, în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanţilor autorităţilor militare ale Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, a reprezentanţilor şantierului naval constructor Babcock şi a membrilor echipajului navei.

HMS Blyth a devenit pământ românesc

“Odată cu primirea pavilionului de către comandantul navei, vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu» a devenit pământ românesc, conform legislaţiei naţionale, şi a intrat în serviciul Forţelor Navale Române, în conformitate cu Regulamentul Serviciului la Bordul Navelor Militare”, se arată în comunicat.

”Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, şi este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotată cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM).

Marinarii români, instruiți în Marea Britanie

Echipajul navei, format din 40 de marinari militari şi comandat de locotenent-comandorul Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoaşterii şi operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiţii de siguranţă în ţară şi pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredinţate.

Dragoarele de mine, indispensabile în Marea Neagră

În noul context, războiul de lungă durată din Ucraina, dragoarele de mine sunt esențiale pentru securitatea și comerțul în Marea Neagră.

”Prin înzestrarea cu vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu», Forţele Navale Române contribuie semnificativ la consolidarea securității regionale, precum şi pentru a participa alături de partenerii NATO în cadrul grupărilor navale permanente. Totodată, vânătorul de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu» este o platformă care va consolida profilul operaţional al Forţelor Navale Române din perspectiva transformării structurale şi calitative, în vederea adaptării la evoluţia mediului de securitate şi realizării interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere”, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait.

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul ”Vânător de mine” va creşte capacitatea Forţelor Navale Române de a acţiona eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigaţie şi a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.

Foto Facebook Forțele Navale Române

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Răsturnare de situație în cazul elevului agresat sexual în toaleta unei școli din București. Ce...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce...
Cât costă rochia pe care Andreea Esca a purtat-o la nunta Roxanei Hulpe. Ținuta a...
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
„Trăim cu speranţă, cu nădejdea că încă Cristian ar mai fi în viaţă” Căutările se...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât de mult respectă românii, în trafic, Dacia Logan?
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
S-a stins MARELE ACTOR al României. O țară întreagă își ia adio azi: Odihnă veșnică,...
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ce spune Călin Geambașu despre reușita brăileanului Cristian Ciauşu: "Am observat că există tendința de...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Producătorii, sfătuiți să renunțe la plastic în culori vii
×