Financial Times: Criza politică de la Washington și abordarea față de Ucraina ar putea semnala revenirea izolaționismului SUA

Financial Times: Criza politică de la Washington și abordarea față de Ucraina ar putea semnala revenirea izolaționismului SUA
Publicat: 05/10/2023, 07:30

Actuala criză politică de la Washington, generată de disensiuni bugetare, inclusiv referitoare la fondurile pentru Ucraina, ar putea evidenția că Statele Unite ale Americii se îndreaptă spre ”izolaționism” la nivel mondial, în contextul în Partidul Republican tinde spre o astfel de poziționare, susținută și de mulți alegători, comentează cotidianul Financial Times.

Președintele Volodimir Zelenski nu crede că Ucraina va ajunge la epuizarea voinței de a lupta împotriva Rusiei. Dar devine din ce în ce mai dificil de ignorat potențialul termen de valabilitate al sprijinului SUA pentru această cauză. Congresmanul Matt Gaetz, unul dintre exponenții mișcării politice MAGA (Să Facem America Măreață din Nou), cel care a inițiat procedura pentru demiterea politicianului republican Kevin McCarthy din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, a evocat un presupus acord pe care McCarthy l-ar fi făcut cu președintele Joe Biden pentru a menține asistența destinată Ucrainei. A susținut acest lucru în pofida faptului că McCarthy a eliminat fonduri de șase miliarde de dolari pentru Ucraina din acordul pentru bugetul temporar care a permis menținerea în funcțiune a agențiilor guvernamentale.

”Aceste acțiuni au fost culminarea unor zile întunecate pentru Zelenski. Chiar presupunând că viitorul președinte al Camerei Reprezentanților ar fi înțelegător cu Ucraina, poziția Kievului oricum ar fi mai slabă decât în perioada mandatului lui McCarthy. De ceva timp, Partidul Republican merge în direcția Rusiei. Peste 80% dintre alegătorii republicani susțin în prezent candidați – Donald Trump, Ron DeSantis și Vivek Ramaswamy – care ar reduce asistența pentru Ucraina. Iar jumătate dintre americani vor, de asemenea, oprirea asistenței. Pentru prima dată după anii 1920, americanii probabil vor avea anul viitor opțiunea de a aduce un izolaționist la Casa Albă”, comentează editorialistul Edward Luce, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul: ”Revenirea izolaționismului american”.

Spre deosebire de alte perioade istorice, izolaționismul care este în ascensiune în acest moment nu vizează atingerea unei poziții de echilibru între Rusia și Ucraina. Forța acestei tendințe este dată de republicanii care îl simpatizează pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, iar ceilalți sunt marginalizați. În efortul de a se menține în funcție, Kevin McCarthy a refuzat cererea lui Zelenski de a se adresa Congresului în urmă cu două săptămâni. Sâmbăta trecută, liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, a încercat să adopte un proiect care conținea fonduri pentru Ucraina, dar a întâmpinat opoziția colegilor de partid.

”Cele două partide din SUA sunt de acord, în termeni generali, că principala amenințare la adresa hegemoniei Statelor Unite este reprezentată de China. Cu toate acestea, Rusia provoacă probleme militare în prezent în spațiul occidental. Rădăcinile izolaționismului SUA vizau evitarea angajamentelor în Europa, fără a avea prea multe luări de poziții față de restul lumii. (…) Acum, republicanii cu poziții izolaționiste afirmă că războiul din Ucraina distrage atenția SUA de la contracararea amenințării reale, care este China”, subliniază editorialistul, care îi recomandă președintelui Biden să încerce să obțină cât mai multă susținere în rândul congresmenilor republicani, pentru a putea menține asistența militară pentru Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Semnale de alarmă din partea Washingtonului / Trump ar putea genera dubii privind existența NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×