Parchetul European: O companie care a primit fonduri UE pentru picturi religioase a luat un utilaj din China la un preț mult mai mic decât a declarat

Parchetul European: O companie care a primit fonduri UE pentru picturi religioase a luat un utilaj din China la un preț mult mai mic decât a declarat
Publicat: 06/10/2023, 17:31

Biroul Parchetului European (EPPO) din Iași a înaintat Tribunalului București trei acorduri de recunoaștere a vinovăției într-un dosar ce vizează folosirea frauduloasă a fondurilor UE de către o companie specializată în pictarea icoanelor religioase, a transmis instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.

Trei persoane și-au recunoscut vinovăția și au cerut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Două firme au fost, de asemenea, trimise în judecată, pentru fraudă privind subvențiile și spălare de bani.

În acest caz este vorba de o anchetă privind utilizarea frauduloasă a fondurilor UE. Una dintre companiile acuzate, care se ocupă cu pictarea de icoane religioase pentru biserici și sectorul HoReCa, a obținut finanțare din partea UE pentru un proiect de achiziție de echipamente pentru a sprijini creațiile artistice, inclusiv imprimante industriale și mașini de sculptură și gravură.

Cum au ascuns tranzacțiile frauduloase

Cu toate acestea susțin procurorii pe baza dovezilor, compania a cumpărat utilajul din China la un preț mult mai mic față de cel declarat organismului de finanțare. Această achiziție s-a făcut cu ajutorul unei companii intermediare, care a fost creată special cu acest scop și care era controlată de managerii firmei beneficiare a fondurilor UE. Se crede că această firmă intermediară a vândut echipamentul beneficiarului fondurilor la un preț de zece ori mai mare decât cel inițial. Pentru a ascunde tranzacțiile frauduloase, se presupune că firma ar fi prezentat facturi false și documente falsificate în care se văd costurile umflate autorității de management, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cei trei indivizi, care controlau cele două companii, au recunoscut că au săvârșit infracțiunile pentru care au fost acuzați și au fost de acord cu pedepsele aplicate. Acestea includ doi ani și opt luni de închisoare pentru inculpatul principal – a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere pentru o perioadă de trei ani. Al doilea individ a acceptat o pedeapsă de doi ani și două luni de închisoare, iar al treilea, de doi ani de închisoare, cu suspendare, în ambele cazuri, timp de doi ani și șase luni.

În cazul în care instanța condamnă cele două societăți, aceasta poate dispune confiscarea bunurilor și o amendă de până la aproximativ 400.000 de euro (2.000.000 de lei), la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.

În această anchetă, poliția a confiscat deja patru proprietăți (două apartamente și două terenuri), în valoare de aproximativ 200.000 de euro, pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Familiile regale au luat cu asalt o stațiune românească. Aici e Raiul pe pământ
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul transmis de Sebastian Dobrincu, după despărțirea de artista Ioana Ignat: ”Învinge durerea”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră