Parchetul European: O companie care a primit fonduri UE pentru picturi religioase a luat un utilaj din China la un preț mult mai mic decât a declarat

Parchetul European: O companie care a primit fonduri UE pentru picturi religioase a luat un utilaj din China la un preț mult mai mic decât a declarat
Publicat: 06/10/2023, 17:31

Biroul Parchetului European (EPPO) din Iași a înaintat Tribunalului București trei acorduri de recunoaștere a vinovăției într-un dosar ce vizează folosirea frauduloasă a fondurilor UE de către o companie specializată în pictarea icoanelor religioase, a transmis instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.

Trei persoane și-au recunoscut vinovăția și au cerut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Două firme au fost, de asemenea, trimise în judecată, pentru fraudă privind subvențiile și spălare de bani.

În acest caz este vorba de o anchetă privind utilizarea frauduloasă a fondurilor UE. Una dintre companiile acuzate, care se ocupă cu pictarea de icoane religioase pentru biserici și sectorul HoReCa, a obținut finanțare din partea UE pentru un proiect de achiziție de echipamente pentru a sprijini creațiile artistice, inclusiv imprimante industriale și mașini de sculptură și gravură.

Cum au ascuns tranzacțiile frauduloase

Cu toate acestea susțin procurorii pe baza dovezilor, compania a cumpărat utilajul din China la un preț mult mai mic față de cel declarat organismului de finanțare. Această achiziție s-a făcut cu ajutorul unei companii intermediare, care a fost creată special cu acest scop și care era controlată de managerii firmei beneficiare a fondurilor UE. Se crede că această firmă intermediară a vândut echipamentul beneficiarului fondurilor la un preț de zece ori mai mare decât cel inițial. Pentru a ascunde tranzacțiile frauduloase, se presupune că firma ar fi prezentat facturi false și documente falsificate în care se văd costurile umflate autorității de management, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cei trei indivizi, care controlau cele două companii, au recunoscut că au săvârșit infracțiunile pentru care au fost acuzați și au fost de acord cu pedepsele aplicate. Acestea includ doi ani și opt luni de închisoare pentru inculpatul principal – a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere pentru o perioadă de trei ani. Al doilea individ a acceptat o pedeapsă de doi ani și două luni de închisoare, iar al treilea, de doi ani de închisoare, cu suspendare, în ambele cazuri, timp de doi ani și șase luni.

În cazul în care instanța condamnă cele două societăți, aceasta poate dispune confiscarea bunurilor și o amendă de până la aproximativ 400.000 de euro (2.000.000 de lei), la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.

În această anchetă, poliția a confiscat deja patru proprietăți (două apartamente și două terenuri), în valoare de aproximativ 200.000 de euro, pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media