FOTO: Tot ce se știe despre Abdesalem, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles. Locuia ilegal în Belgia și era cunoscut de poliție

FOTO: Tot ce se știe despre Abdesalem, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles. Locuia ilegal în Belgia și era cunoscut de poliție
Ce se știe despre Abdesalem Lassoued, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles
Publicat: 17/10/2023, 08:59
Actualizat: 17/10/2023, 09:45

Doi suedezi au fost uciși în atacul terorist de luni seară de la Bruxelles, comis de un radical ISIS în apropierea Place Sainctelette. Suspectul, care a susținut că este membru ISIS, este căutat în continuare. Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4 în Bruxelles.

(Vezi AICI live text și imagini cu momentul atacului)

Ora 19.14, la intersecția bulevardului d’Ypres cu Ninième de Ligne, în Bruxelles. Un bărbat înarmat, îmbrăcat într-o vestă reflectorizantă, a sărit de pe un scuter și a tras în trecători, care s-au adăpostit într-o clădire a Flemish Housing Fund. În imaginile surprinse de un martor, vedem cum atacatorul împușcă un bărbat în clădire, cu o armă tip AR-15, apoi îi trage un glonț în cap.

Potrivit autorităților, doi oameni au murit în atacul terorist. În timpul atacului, la câțiva kilometri distanță, pe stadionul King Baudouin, se desfășura meciul de fotbal între Suedia și Belgia, pentru calificarea la EURO. O a treia persoană a fost rănită de gloanțele atacatorului, fiind vorba de un taximetrist, care se află în afara oricărui pericol.

După comiterea atacului, teroristul s-a urcat înapoi pe scuter și a fugit, strigând „Allah Akbar”.

Autorul atentatului din Bruxelles este căutat de forțele de ordine

Adbesalem L. este un tunisian în vârstă de 45 de ani, care locuiește în Bruxelles, comuna Schaerbeek. El a pretins că aparține de Statul Islamic în mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare și este în continuare căutat de autoritățile belgiene, relatează televiziunea publică belgiană RTBF.

În imaginile surprinse de un localnic, bărbatul apare îmbrăcat cu o jachetă portocalie fluorescentă și o cască albă, cu o armă în mână.

Coborând de pe un scuter, el a tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, apoi a pornit din nou pe scuter.

Într-o înregistrare video, bărbatul care vorbește cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. În arabă, el a explicat că este membru al organizației teroriste Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi.

Cunoscut pentru radicalizare islamică și suspectat de trafic de persoane

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.

El este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și infracțiuni împotriva ordinii publice.

În 2016, un serviciu extern l-a raportat ca fiind un profil radicalizat, gata să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar asta făcea parte din zeci de rapoarte zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul Justiției Vincent Van Quickenborne. , și nu se putea face nimic la momentul respectiv.

În 2016, un serviciu străin îl semnalase ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar aceasta era una dintre zecile de semnalări zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și autoritățile nu au făcut nimic la momentul respectiv.

Mai recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur

Centrul Comun de Informare, înființat după atentate pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el a făcut referire mai devreme în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite.

Dar faptul că a vizat suedezi nu este probabil o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège în timpul emisiunii speciale, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur și este în continuare căutat în mod activ.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se dau noi VOUCHERE în România. Se aplică din 23 aprilie. Premieră totală
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu