VIDEO | Cel puțin doi morți în urma unui incident armat produs în Bruxelles. Imagini cu momentul atacului / Atacatorul a fost „neutralizat” de poliție

Publicat: 17/10/2023, 09:30
Actualizat: 17/10/2023, 11:43
11:00

Atacatorul jihadist din Bruxelles a fost găsit și împușcat mortal

Abdesalem Lassoued, suspectul din Bruxelles, a murit după ce a fost împușcat de poliția din Belgia. El e acuzat că a comis atentatul terorist de luni, soldat cu doi morți.

09:47

Bărbatul de 45 de ani de origine tunisiană, suspectat de comiterea atentatului din Bruxelles, a fost arestat

Bărbatul suspectat că a împușcat doi suporteri de fotbal suedezi într-un atac la Bruxelles a fost arestat de poliția belgiană.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al parchetului federal, citat de agenția AFP.

Purtătorul de cuvânt Eric Van Duyse a declarat pentru AFP că ofițerii „au deschis focul” în momentul în care l-au prins pe bărbat în zona orașului Schaerbeek. El nu a precizat, însă, dacă individul a fost sau nu rănit, conform France 24.

Televiziunea națională belgiană RTBF transmite, la rândul ei, că persoana care a fost „neutralizată” de poliție a fost împușcată în piept în Schaerbeek. Bărbatul a fost transportat la spital cu o ambulanță.

08:26

Europarlamentarul Victor Negrescu, după atentatul TERORIST de la Bruxelles: ”Un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană”

Europarlamentarul Victor Negrescu reacționează în urma atentatului terorist de la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, soldat cu moartea a două persoane și spune că acest eveniment tragic este un adevărat semnal de alarmă.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu se afla în plenul Parlamentului European la momentul atacului și precizează că a luat decizia de a-și schimba discursul pregătit tocmai pentru a reacționa la atacul teorist comis la Bruxelles.

08:22

Designerul George Hojbota a trăit pe „VIU” teroarea atacului de la Bruxelles! „Sunetul morții s-a auzit sec…”

Designerul George Hojbota s-a aflat, luni seară, chiar în apropierea locului din Bruxelles în care un terorist ISIS a ucis doi cetățeni suedezi. Acesta a povestit, pe Facebook, coșmarul prin care a trecut, în timpul atacului terorist.

07:59

Autorul atentatului din Bruxelles este căutat de forțele de ordine

Doi suedezi au fost uciși în atacul terorist de luni seară de la Bruxelles, comis de un radical ISIS în apropierea Place Sainctelette. Suspectul, care a susținut că este membru ISIS, este căutat în continuare. Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4 în Bruxelles.

Ora 19.14, la intersecția bulevardului d’Ypres cu Ninième de Ligne, în Bruxelles. Un bărbat înarmat, îmbrăcat într-o vestă reflectorizantă, a sărit de pe un scuter și a tras în trecători, care s-au adăpostit într-o clădire a Flemish Housing Fund. În imaginile surprinse de un martor, vedem cum atacatorul împușcă un bărbat în clădire, cu o armă tip AR-15, apoi îi trage un glonț în cap.

Potrivit autorităților, doi oameni au murit în atacul terorist. În timpul atacului, la câțiva kilometri distanță, pe stadionul King Baudouin, se desfășura meciul de fotbal între Suedia și Belgia, pentru calificarea la EURO. O a treia persoană a fost rănită de gloanțele atacatorului, fiind vorba de un taximetrist, care se află în afara oricărui pericol.

După comiterea atacului, teroristul s-a urcat înapoi pe scuter și a fugit, strigând „Allah Akbar”.

Cine este atacatorul de la Bruxelles

Teroristul de la Bruxelles ar fi Adbesalem L., un tunisian în vârstă de 45 de ani, care locuiește în Bruxelles, comuna Schaerbeek. Forțele de ordine au descins în locuința acestuia în mijlocul nopții. Ancheta a fost reluată în jurul orei 21.30. Centrul de Criză a inițiat faza de urgență federală și Corpul de Coordonare pentru analiza amenințărilor teroriste (Ocam) a ridicat nivelul alertei teroriste la 4 în Bruxelles, nivelul maxim, la care amenințarea este „foarte serioasă și iminentă”. În restul Belgiei nivelul alertei teroriste rămâne la 3 – amenințare teroristă serioasă. Înainte de producerea atentatului, nivelul era la 2.

Teama pe stadion

După incidentul armat, meciul Belgia-Suedia a fost oprit, la jumătate. Jucătorii scandinavi nu au mai dorit să revină pe teren. Stadionul King Baudouin a fost închis de poliție, din motive de securitate. Presupusul atacator a lăsat cel puțin două mesaje video pe rețelele de socializare, unul înainte de masacru și celălalt după comiterea lui, în care purta aceeași vestă portocalie reflectorizantă din imaginile surprinse de martori. Bărbatul a spus, în limba arabă, că este un „mujahid” („luptător”) „pentru cauza lui Dumnezeu pentru Statul Islamic”, „Slavă Domnului, fratele vostru Abdesalem i-a răzbunat pe musulmani. Am ucis 3 suedezi”, a declarat acesta, după comiterea crimelor.

Centrul de Criză i-a rugat pe cetățenii din Bruxelles să rămână în case, dacă este posibil. Stațiile de metrou Roi Baudouin și Heysel au fost închise. Circulația tramvaielor a fost întreruptă, între Belgica și Lemonnier.

Arme descoperite de forțele de ordine

Potrivit ultimelor informații, luni seara au fost descoperite arme în apropierea stadionului King Baudouin, dar nu s-a putut stabili o legătură cu masacrul de lângă Place Sainctelette.

Atacul s-a desfășurat într-un dublu context: acela al războiului dintre Hamas și Israel, dar și cel în care mai mulți activiști „anti-musulmani” au ars copii ale Coranului, recent, în Suedia, țară devenind astfel o țintă pentru grupurile islamiste, transmite lesoir.be.

07:59

Cel puțin două persoane au fost ucise, luni seară, în urma unui incident armat produs în orașul Bruxelles, iar autoritățile belgiene suspectează că este un atac terorist islamist, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenție.

Un individ a tras focuri de armă în zona Pieței Sainctelette din Bruxelles, iar două persoane au fost ucise, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate citate de publicația Le Soir.

Autorul atacului este căutat activ de agenții forțelor de ordine. Individul a postat o serie de imagini și mesaje cu caracter islamist pe rețele de socializare online.

Potrivit publicației De Standaard, cele două persoane ucise sunt cetățeni suedezi. În momentul atacului, în Bruxelles avea loc un meci de fotbal între selecționatele Belgiei și Suediei, iar victimele ar putea fi suporteri.

Surse citate de postul RTBF au declarat că au fost împușcate mai multe persoane, iar individul a scandat sloganuri specifice terorismului islamist. Poliția a confirmat moartea a două persoane, împușcate într-un taxi. O altă persoană a fost rănită în atac și este spitalizată.

Autoritățile belgiene suspectează că este vorba despre un atac terorist islamist, în contextul tensiunilor generate de confruntările militare dintre Israel și grupurile islamiste din Fâșia Gaza. În mesajele postate online, autorul atacului a semnalat că vrea să răzbune moartea musulmanilor. Autoritățile cred că individul se deplasează cu un vehicul care pare a fi un scuter și are asupra sa o armă automată.

Forțele de ordine au instituit un perimetru de securitate în zona Sainctelette din Bruxelles și a fost creată o celulă de criză, coordonată de ministrul de Interne, Annelies Verlinden, și de ministrul Justiției, Vincent Van Quickenborne.

Ancheta a fost preluată de Procuratura Federală a Belgiei, iar principala ipoteză este cea a unui atac terorist islamist.

”Pe rețelele de socializare a fost postat un mesaj de revendicare, înregistrat de o persoană care se prezintă a fi atacatorul. Acesta afirmă că s-a inspirat de la grupul Stat Islamic (ISIS/DAESH)”, a comunicat Centrul Național de Criză din Belgia.

Premierul Alexander de Croo condamnă un atac ”laș”

”Le transmit condoleanțe sincere apropiaților victimelor atacului laș de la Bruxelles. Sunt acum cu ministrul de Interne și cu cel al Justiției la Centrul Național de Criză. Urmărim evoluția situației și le cerem locuitorilor orașului Bruxelles să fie vigilenți”, a declarat premierul Belgiei, Alexander de Croo.

În contextul atacului armat din Bruxelles, autoritățile franceze vor intensifica măsurile de securitate la frontiera cu Belgia, au declarat surse din cadrul Ministerului de Interne de la Paris, citate de cotidianul Le Figaro.

Emmanuel Macron exprimă solidaritate cu poporul belgian

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat cu premierul Belgiei și i-a transmis un mesaj de solidaritate.

”Europa este șocată de atacul terorist islamist de la Bruxelles. Tocmai am vorbit cu premierul Alexander De Croo și i-am transmis solidaritatea francezilor în aceste momente teribile de la Bruxelles. Gândurile noastre sunt la victimele acestui atentat laș și la prietenii belgieni și suedezi, suntem și noi la fel de șocați ca ei”, a declarat Emmanuel Macron, în cursul nopții, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană lansează o operațiune umanitară în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului