FOTO: Tot ce se știe despre Abdesalem, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles. Locuia ilegal în Belgia și era cunoscut de poliție

FOTO: Tot ce se știe despre Abdesalem, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles. Locuia ilegal în Belgia și era cunoscut de poliție
Ce se știe despre Abdesalem Lassoued, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles
Publicat: 17/10/2023, 08:59
Actualizat: 17/10/2023, 09:45

Doi suedezi au fost uciși în atacul terorist de luni seară de la Bruxelles, comis de un radical ISIS în apropierea Place Sainctelette. Suspectul, care a susținut că este membru ISIS, este căutat în continuare. Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4 în Bruxelles.

(Vezi AICI live text și imagini cu momentul atacului)

Ora 19.14, la intersecția bulevardului d’Ypres cu Ninième de Ligne, în Bruxelles. Un bărbat înarmat, îmbrăcat într-o vestă reflectorizantă, a sărit de pe un scuter și a tras în trecători, care s-au adăpostit într-o clădire a Flemish Housing Fund. În imaginile surprinse de un martor, vedem cum atacatorul împușcă un bărbat în clădire, cu o armă tip AR-15, apoi îi trage un glonț în cap.

Potrivit autorităților, doi oameni au murit în atacul terorist. În timpul atacului, la câțiva kilometri distanță, pe stadionul King Baudouin, se desfășura meciul de fotbal între Suedia și Belgia, pentru calificarea la EURO. O a treia persoană a fost rănită de gloanțele atacatorului, fiind vorba de un taximetrist, care se află în afara oricărui pericol.

După comiterea atacului, teroristul s-a urcat înapoi pe scuter și a fugit, strigând „Allah Akbar”.

Autorul atentatului din Bruxelles este căutat de forțele de ordine

Adbesalem L. este un tunisian în vârstă de 45 de ani, care locuiește în Bruxelles, comuna Schaerbeek. El a pretins că aparține de Statul Islamic în mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare și este în continuare căutat de autoritățile belgiene, relatează televiziunea publică belgiană RTBF.

În imaginile surprinse de un localnic, bărbatul apare îmbrăcat cu o jachetă portocalie fluorescentă și o cască albă, cu o armă în mână.

Coborând de pe un scuter, el a tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, apoi a pornit din nou pe scuter.

Într-o înregistrare video, bărbatul care vorbește cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. În arabă, el a explicat că este membru al organizației teroriste Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi.

Cunoscut pentru radicalizare islamică și suspectat de trafic de persoane

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.

El este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și infracțiuni împotriva ordinii publice.

În 2016, un serviciu extern l-a raportat ca fiind un profil radicalizat, gata să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar asta făcea parte din zeci de rapoarte zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul Justiției Vincent Van Quickenborne. , și nu se putea face nimic la momentul respectiv.

În 2016, un serviciu străin îl semnalase ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar aceasta era una dintre zecile de semnalări zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și autoritățile nu au făcut nimic la momentul respectiv.

Mai recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur

Centrul Comun de Informare, înființat după atentate pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el a făcut referire mai devreme în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite.

Dar faptul că a vizat suedezi nu este probabil o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège în timpul emisiunii speciale, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur și este în continuare căutat în mod activ.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...