Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza / Eurodeputații susțin dreptul Israelului la apărare, în limitele dreptului internațional

Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza / Eurodeputații susțin dreptul Israelului la apărare, în limitele dreptului internațional
Publicat: 19/10/2023, 16:36

Parlamentul European a condamnat vehement, printr-o rezoluție adoptată joi, atacurile ”teroriste” comise de grupul islamist Hamas pe teritoriul israelian și a exprimat susținere pentru dreptul Israelului la apărare, dar a cerut instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și a pledat pentru relansarea procesului diplomatic în sensul ajungerii la soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 500 de voturi favorabile, 21 împotrivă și 24 de abțineri, Parlamentul European condamnă ”atacurile teroriste îngrozitoare comise de grupul Hamas împotriva Israelului”, exprimând însă ”preocupări grave” privind situația umanitară din teritoriul palestinian Fâșia Gaza.

”Eurodeputații condamnă aceste atacuri brutale, exprimă susținere pentru Israel și pentru poporul israelian și evidențiază necesitatea eliminării organizației teroriste Hamas”, anunță Parlamentul European, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției. Eurodeputații cer eliberarea imediată a persoanelor răpite de Hamas și recunosc ”dreptul Israelului la autoapărare, conform prevederilor și limitelor dreptului internațional”.

”Orice acțiune militară a Israelului trebuie să respecte strict dreptul umanitar internațional”, conform textului rezoluției adoptate de Parlamentul European.

Europarlamentarii atrag atenția că atât atacurile grupului Hamas, cât și riposta Israelului riscă să amplifice ciclul violențelor în Orientul Mijlociu. În acest context, eurodeputații cer instituirea unei ”pauze umanitare” în confruntările militare și atrag atenția că atacarea civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a angajaților agențiilor ONU, a medicilor și jurnaliștilor reprezintă încălcări grave ale dreptului internațional.

Eurodeputații deplâng pierderile de vieți omenești nevinovate și rănirea persoanelor în explozia produsă recent la Spitalul episcopal Al-Ahli din orașul Gaza. Rezoluția cere efectuarea unei investigații independente în acest caz, în virtutea normelor internaționale, pentru a se stabili dacă a fost un atac deliberat sau o crimă de război, subliniind că autorii atacului trebuie trași la răspundere.

Israelul și grupurile fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic se acuză reciproc de atacul cu rachetă asupra Spitalului Al-Ahli Arab din orașul Gaza. Atacul s-a soldat, conform autorităților locale, cu cel puțin 471 de morți și sute de răniți.

Parlamentul European susține soluția coexistenței a două state pentru rezolvarea conflictului dintre Israel și palestinieni

Membrii Parlamentului European au cerut relansarea imediată a procesului de pace israelo-palestinian. Rezoluția reafirmă ”susținerea fermă pentru o soluție negociată, cu două state, Israel și Palestina, pe baza frontierelor din anul 1967, cu două state suverane, democratice, care să coexiste în pace și prin garanții de securitate, cu orașul Ierusalim ca fiind capitala ambelor state”, potrivit comunicatului Parlamentului European.

Citește și:

Germania reafirmă susținerea pentru Israel, dar insistă ca organizațiile umanitare să aibă acces în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
La acești nativi vor trage banii în perioada următoare. Se anunță mari câștiguri
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×