Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza / Eurodeputații susțin dreptul Israelului la apărare, în limitele dreptului internațional

Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza / Eurodeputații susțin dreptul Israelului la apărare, în limitele dreptului internațional
Publicat: 19/10/2023, 16:36

Parlamentul European a condamnat vehement, printr-o rezoluție adoptată joi, atacurile ”teroriste” comise de grupul islamist Hamas pe teritoriul israelian și a exprimat susținere pentru dreptul Israelului la apărare, dar a cerut instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și a pledat pentru relansarea procesului diplomatic în sensul ajungerii la soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 500 de voturi favorabile, 21 împotrivă și 24 de abțineri, Parlamentul European condamnă ”atacurile teroriste îngrozitoare comise de grupul Hamas împotriva Israelului”, exprimând însă ”preocupări grave” privind situația umanitară din teritoriul palestinian Fâșia Gaza.

”Eurodeputații condamnă aceste atacuri brutale, exprimă susținere pentru Israel și pentru poporul israelian și evidențiază necesitatea eliminării organizației teroriste Hamas”, anunță Parlamentul European, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției. Eurodeputații cer eliberarea imediată a persoanelor răpite de Hamas și recunosc ”dreptul Israelului la autoapărare, conform prevederilor și limitelor dreptului internațional”.

”Orice acțiune militară a Israelului trebuie să respecte strict dreptul umanitar internațional”, conform textului rezoluției adoptate de Parlamentul European.

Europarlamentarii atrag atenția că atât atacurile grupului Hamas, cât și riposta Israelului riscă să amplifice ciclul violențelor în Orientul Mijlociu. În acest context, eurodeputații cer instituirea unei ”pauze umanitare” în confruntările militare și atrag atenția că atacarea civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a angajaților agențiilor ONU, a medicilor și jurnaliștilor reprezintă încălcări grave ale dreptului internațional.

Eurodeputații deplâng pierderile de vieți omenești nevinovate și rănirea persoanelor în explozia produsă recent la Spitalul episcopal Al-Ahli din orașul Gaza. Rezoluția cere efectuarea unei investigații independente în acest caz, în virtutea normelor internaționale, pentru a se stabili dacă a fost un atac deliberat sau o crimă de război, subliniind că autorii atacului trebuie trași la răspundere.

Israelul și grupurile fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic se acuză reciproc de atacul cu rachetă asupra Spitalului Al-Ahli Arab din orașul Gaza. Atacul s-a soldat, conform autorităților locale, cu cel puțin 471 de morți și sute de răniți.

Parlamentul European susține soluția coexistenței a două state pentru rezolvarea conflictului dintre Israel și palestinieni

Membrii Parlamentului European au cerut relansarea imediată a procesului de pace israelo-palestinian. Rezoluția reafirmă ”susținerea fermă pentru o soluție negociată, cu două state, Israel și Palestina, pe baza frontierelor din anul 1967, cu două state suverane, democratice, care să coexiste în pace și prin garanții de securitate, cu orașul Ierusalim ca fiind capitala ambelor state”, potrivit comunicatului Parlamentului European.

Citește și:

Germania reafirmă susținerea pentru Israel, dar insistă ca organizațiile umanitare să aibă acces în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?