EXCLUSIV | Mircea Govor a primit despăgubiri de 65.000 € în instanță. Avocatul Bogdan Cimbru: „Arestarea a fost injustă. Războaiele televizate costă”

EXCLUSIV | Mircea Govor a primit despăgubiri de 65.000 € în instanță. Avocatul Bogdan Cimbru: „Arestarea a fost injustă. Războaiele televizate costă”
Publicat: 31/10/2023, 16:54
Actualizat: 31/10/2023, 17:03

Liderul local al PSD Mircea Govor a primit, marți, în primă instanță, despăgubiri de la statul român pentru perioada în care i-au fost aplicate măsuri judiciare, inclusiv de arestare preventivă, înainte de a fi achitat definitiv. Avocatul său, Bogdan Cimbru, a declarat pentru Gândul că acest precedent este deosebit de important și este un semnal că orice decizie injustă poate afecta buzunarul contribuabilului.

Un complet al Tribunalului Satu Mare i-a dat câștig de cauză lui Mircea Govor, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, în prezent președinte al organizației județene a PSD Satu Mare, care a dat în judecată statul român, pentru prejudiciile cauzate prin măsurile luate împotriva sa după ce procurorii DNA l-au acuzat de șantaj, pentru care a și fost condamnat în primă instanță, dosar în care a fost achitat ulterior.

„Tribunalul Satu Mare a constatat astăzi, în primă instanță, faptul că dosarul penal instrumentat de către DNA Serviciul Teritorial Oradea împotriva domnului Govor și altor doi inculpați a fost un abuz, măsura preventivă a reținerii, respectiv a arestării efective a domnului Mircea Govor fiind una injustă, așa cum spune legiuitorul. Pe cale de consecință, a acordat atât daune materiale, cât și daune morale, ca să despăgubească toată suferința și toate traumele trăite de către domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare la momentul respectiv”, a declarat, pentru Gândul. avocatul lui Mircea Govor, Bogdan Cimbru.

„Trebuie avut în vedere faptul că acest precedent este unul deosebit de important, întrucât domnul Govor este primul președinte sau vicepreședinte de Consiliul Județean care a dat în judecată statul român pentru detenție injustă, arestare injustă, iar judecătorul a constatat că tot ceea ce a făcut DNA-ul și toate aceste războaie televizate pornite împotriva oamenilor politici și nu împotriva faptelor mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva contribuabilului, care va trebui să achite din propriul buzunar. Nu procurorul de caz, ci contribuabilul, statul român, prin Ministerul Finanțelor, va achita despăgubiri”, a subliniat apărătorul lui Mircea Govor.

În cazul lui Mircea Govor, daunele materiale și morale decise de prima instanță sunt în jur de 65.000 de eur, față de cele pretinse de reclamant, de aproximativ un milion de euro.

Potrivit încheierii publicate de portalul instanțelor, Tribunalul Satu Mare obligă statul român, prin Ministerul Finanțelor (prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoc, respectiv Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare)– să plătească reclamantului Mircea Govor suma totală de 335.529 lei reprezentând daune materiale şi morale cauzate de desfăşurarea procesului penal înregistrat sub dosar nr. 1761/1/2016 pe rolul Tribunalului Satu Mare, ce se compune din:

  • suma de 213.508 lei reprezentând onorarii de avocat
  • suma de 1.609 lei reprezentând cheltuieli de transport
  • suma de 10.412 lei reprezentând daune materiale constând în indemnizaţia netă aferentă funcţiei de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare pe perioada privării de libertate (decembrie 2015 – ianuarie 2016),
  • suma de 10.000 lei reprezentând daune morale ca urmare a măsurii privative injuste de libertate constând în reţinerea din data de 16.12.2015, pe o perioadă de 24 ore
  • suma de 100.000 lei reprezentând daune morale ca urmare a măsurii privative injuste de libertate constând în arestarea preventivă din perioada 23.12.2015 – 22.01.2016.

Statul trebuie să plătească și 6.392 lei cu titlul de cheltuieli de judecată efectuate în primă instanţă, respectiv onorariu avocat.

„Nu cuantumul daunelor este cel mai important și acesta are importanța lui, dar cea mai importantă și cea mai importantă satisfacție o reprezintă reparația morală de care are parte astăzi domnul Mircea Govor, demonstrându-se cu acte, cu probe faptul că toată arestarea a fost injustă, a fost nelegală, a fost abuzivă și că a fost îndreptățit la despăgubiri”, a declarat Bogdan Cimbru.

Avocatul și-a exprimat convingerea că procurorii vor ataca această hotărâre, aceștia având drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

„Sunt convins că vor declara apel. Încă nu s-a comunicat sentința, termenul de declarare a apelului încă încă nu s-a epuizat, dar sunt convins că vor declara apel împotriva sentinței. Curtea de Apel Oradea este cea care va da decizia definitivă”, a precizat avocatul.

Conform informațiilor PresaSM, Mircea Govor a solicitat obligarea acestuia la plata sumelor de: 855,678 lei şi 23.547,89 euro echivalent în lei la curs BNR la data efectivă a plăţii, reprezentând daune materiale, constând în cheltuieli cu deplasarea, venituri nerealizate (salarii în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare), cheltuieli cu onorariu avocat, ocazionate de urmărirea penală şi faza judecăţii, respectiv cheltuieli medicale tratament oncologic.

Mircea Govor a mai cerut 4 milioane lei reprezentând daune morale, constând în suferinţe cauzate de lunga perioadă în care a fost supus măsurilor preventive (reţinere, arest la domiciliu şi control judiciar), prejudiciul de imagine şi denigrarea în faţa comunităţii, cercetarea sa în mod nelegal.

Traseul dosarului

Povestea dosarului a început acum aproximativ opt ani, în 17 noiembrie 2015, când procurorii DNA au făcut 16 percheziții în București și județele Ilfov, Satu Mare și Botoșani, într-o cauză penală privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2010 – 2015, fiind vizate și sediul ANAF și cel al Consiliului Județean Satu Mare.

Potrivit procurorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

„Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare și obținerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Mircea Govor era acuzat că, în perioada septembrie 2013 – martie 2014, a intervenit pe lângă aceleași persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere ori de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată la acel moment) sau să obțină o funcție de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

Procurorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența unei alte persoane, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.

De asemenea, anchetatorii au susținut că, în perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-se de funcțiile deținute și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare.

În acest caz, în decembrie 2015, Mircea Govor fusese arestat preventiv timp de o lună în acest dosar.

În decembrie 2019, magistrații Tribunalului Satu Mare au decis, în primă instanță, condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a lui Mircea Govor, decizia nefiind definitivă. El fusese condamnat pentru o faptă de șantaj și achitat pentru două.

„Condamnă pe inculpatul G. M. V., pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj (..) la o pedeapsă de: 2 ani închisoare. (…) achită pe același inculpat, de sub acuzația săvârșirii infracțiunii de șantaj. (…) achită pe același inculpat, de sub acuzația săvârșirii infracțiunii de șantaj. (…) dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicate mai sus inculpatului, pe durata termenului de încercare de 4 ani”, se arată în încheierea de ședință a magistraților Tribunalului Satu Mare.

Instanța a decis și confiscarea sumei de 124.800 de lei de la Mircea Govor, „sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de șantaj descrise în cuprinsul rechizitoriului”, și 20.000 de lei cheltuieli judiciare.

Mircea Govor a fost achitat în martie 2021 de un complet al Curtea de Apel Oradea.

Potrivit G4Media, în procedura de cameră preliminară însă, judecătoarele ÎCCJ, Ioana Bogdan, Luciana Mera și Tatiana Lucia Rog au eliminat din dosar probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) după ce șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. Matei ar fi invocat motive ce țin de securitatea națională, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×