NUCILE românești, valoroase și la mare căutare. O tonă de miez de nucă, de 6 ori mai scumpă în România comparativ cu alte țări europene

NUCILE românești, valoroase și la mare căutare. O tonă de miez de nucă, de 6 ori mai scumpă în România comparativ cu alte țări europene
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 13/11/2023, 10:41

Afacerile cu nuci românești au început să devină mult mai profitabile în România decât în alte țări din Europa sau chiar Statele Unite. Astfel, agricultorii români susțin că acum piața internă oferă prețuri mai atractive pentru miezul de nucă, decât era până acum câțiva ani când exportul acestor produse era pe prim-plan.

O tonă de miez de nucă se vinde în România aproape de 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene, și acest fapt îi încurajează pe fermieri să se orienteze mai mult către piața locală.

Investind șase milioane de euro într-o fabrică modernă de prelucrare a miezului de nucă la Suceava, Narcisa Galeș, administrator al unei plantații de nuci, susține că a reușit să obțină un succes remarcabil. Cu o producție anuală de peste 30 de tone de nuci, fabrica sa procesează miezul de nucă, care devine tot mai căutat pe piața internă. Diverse produse, precum batoanele cu nuci și uleiul de nucă, au devenit din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor români.

În Bihor, o altă fabrică transformă tone de nuci în produse inovatoare, cum ar fi miez caramelizat cu piper, batoane energizante și sortimente variate de pâine cu nuci.

„Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva…”, spune Cornel Sabău, administratorul fabricii din Bihor.

Pe piața internă, batonul cu nuci caramelizate se vinde în medie între 5 și 8 lei, iar aromele precum wasabi sau chili sunt cele mai populare. Uleiul de nucă, utilizat în mod frecvent în salate, se comercializează la 39 de lei sticla de 250 de ml.

Experții în nutriție subliniază că nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți la nivel mondial, aducând nu doar o savoare deosebită, ci și beneficii nutriționale semnificative. Specialiștii indică că plantațiile de nuci sunt ușor de întreținut, dar necesită răbdare, profitul devenind evident abia după 5-6 ani.

Consumate în cantități moderate, nucile oferă protecție împotriva cancerului de sân și bolilor de inimă datorită conținutului lor bogat în antioxidanți și minerale precum potasiul, calciul, magneziul și seleniul.

Cu toate că în trecut, exportul era o opțiune populară pentru zeci de mii de tone de nuci românești, agricultorii consideră acum mai avantajosă vânzarea pe piața internă. Având în vedere că un hectar de nuci poate produce până la 10 tone, acest lucru devine o afacere profitabilă, mai ales că prețul pe tonă de miez de nucă ajunge la 40 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 10 mii de euro.

La nivel național, există 50 de mii de hectare cultivate cu nuci, cu cele mai mari plantații concentrate în zonele de câmpie.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×