România, Austria și Polonia, în topul celor mai FERICITE națiuni din UE. Una dintre cele mai dezvoltate țări, la coada clasamentului

România, Austria și Polonia, în topul celor mai FERICITE națiuni din UE. Una dintre cele mai dezvoltate țări, la coada clasamentului
Sursa foto: Pexels/ Andre Furtado
Publicat: 11/12/2023, 08:29

Potrivit unui studiu recent ce măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, Austria conduce în „topul” celor mai fericite națiuni din Uniunea Europeană, urmată de Polonia și România. În mod paradoxal, deși este una dintre cele mai dezvoltate națiuni din UE și chiar din lume, Germania se află la coada clasamentului.

Anual, Eurostat măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, iar rezultatele indică faptul că bogăția unei țări nu este neapărat corelată cu gradul de fericire al locuitorilor săi.

Desigur, Austria, o țară cu o economie robustă, a ocupat în mod consistent prima poziție, cu un scor mediu de fericire de 8.

Surprinzător, România și Polonia, țări mai sărace economic, s-au clasat, de asemenea, în partea superioară a clasamentului, sugerând că alți factori, precum educația și relațiile familiale, ar putea influența mai mult nivelul de fericire.

În opoziție, Germania, cu una dintre cele mai puternice economii din UE, a înregistrat o scădere în nivelul de fericire, coborând de la 7,1 în 2021 la 6,5 în prezent. Stagnarea economică, tensiunile legate de conflictele internaționale și imigrația au fost identificate ca posibile cauze ale acestei scăderi, cu 20% dintre germani descrisți ca fiind „copleșiți de anxietate.”

Studiul indică că, în general, vârsta, educația, situația financiară și locul de trai pot influența nivelul de fericire al indivizilor. De exemplu, majoritatea țărilor au arătat că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt mai fericite decât cele de peste 65 de ani. De asemenea, se observă că securitatea financiară și nivelul de educație sunt factori importanți în determinarea fericirii.

În Malta, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Suedia, Danemarca și Luxemburg, oamenii din zonele rurale s-au declarat puțin mai fericiți, cu 0,2 puncte sau mai mult.

Cu toate acestea, în Bulgaria, România, Lituania, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Croația, Cipru, Germania și Slovenia, locuitorii de la oraș s-au declarat mai mulțumiți de viață. Gospodăriile cu copii sunt cel mai fericite, în timp ce gospodăriile cu o singură persoană sunt cel mai puțin fericite. Acest lucru este caracteristic Europei, deoarece cercetările efectuate pe alte continente au descoperit contrariul.

Aceasta este o tendință pe care Europa o poate urma în viitorul apropiat. Între 2018 și 2022, satisfacția vieții a scăzut cel mai mult, -0,3 puncte, pentru gospodăriile cu copii în întreținere. Când vine vorba de sex, există foarte puține diferențe. Bărbații au fost ceva mai puțin fericiți între 2018 și 2022 decât femeile, dar ambele sexe sunt încă în medie de 7,1 puncte la nivelul UE, potrivit Euronews.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ajutoare de 1.450 DE LEI în România. Se fac plățile până pe 14 IUNIE
Căt va costa divorțul în România. Eșecul căsniciei are un nou tarif
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×