România, Austria și Polonia, în topul celor mai FERICITE națiuni din UE. Una dintre cele mai dezvoltate țări, la coada clasamentului

România, Austria și Polonia, în topul celor mai FERICITE națiuni din UE. Una dintre cele mai dezvoltate țări, la coada clasamentului
Sursa foto: Pexels/ Andre Furtado
Publicat: 11/12/2023, 08:29

Potrivit unui studiu recent ce măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, Austria conduce în „topul” celor mai fericite națiuni din Uniunea Europeană, urmată de Polonia și România. În mod paradoxal, deși este una dintre cele mai dezvoltate națiuni din UE și chiar din lume, Germania se află la coada clasamentului.

Anual, Eurostat măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, iar rezultatele indică faptul că bogăția unei țări nu este neapărat corelată cu gradul de fericire al locuitorilor săi.

Desigur, Austria, o țară cu o economie robustă, a ocupat în mod consistent prima poziție, cu un scor mediu de fericire de 8.

Surprinzător, România și Polonia, țări mai sărace economic, s-au clasat, de asemenea, în partea superioară a clasamentului, sugerând că alți factori, precum educația și relațiile familiale, ar putea influența mai mult nivelul de fericire.

În opoziție, Germania, cu una dintre cele mai puternice economii din UE, a înregistrat o scădere în nivelul de fericire, coborând de la 7,1 în 2021 la 6,5 în prezent. Stagnarea economică, tensiunile legate de conflictele internaționale și imigrația au fost identificate ca posibile cauze ale acestei scăderi, cu 20% dintre germani descrisți ca fiind „copleșiți de anxietate.”

Studiul indică că, în general, vârsta, educația, situația financiară și locul de trai pot influența nivelul de fericire al indivizilor. De exemplu, majoritatea țărilor au arătat că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt mai fericite decât cele de peste 65 de ani. De asemenea, se observă că securitatea financiară și nivelul de educație sunt factori importanți în determinarea fericirii.

În Malta, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Suedia, Danemarca și Luxemburg, oamenii din zonele rurale s-au declarat puțin mai fericiți, cu 0,2 puncte sau mai mult.

Cu toate acestea, în Bulgaria, România, Lituania, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Croația, Cipru, Germania și Slovenia, locuitorii de la oraș s-au declarat mai mulțumiți de viață. Gospodăriile cu copii sunt cel mai fericite, în timp ce gospodăriile cu o singură persoană sunt cel mai puțin fericite. Acest lucru este caracteristic Europei, deoarece cercetările efectuate pe alte continente au descoperit contrariul.

Aceasta este o tendință pe care Europa o poate urma în viitorul apropiat. Între 2018 și 2022, satisfacția vieții a scăzut cel mai mult, -0,3 puncte, pentru gospodăriile cu copii în întreținere. Când vine vorba de sex, există foarte puține diferențe. Bărbații au fost ceva mai puțin fericiți între 2018 și 2022 decât femeile, dar ambele sexe sunt încă în medie de 7,1 puncte la nivelul UE, potrivit Euronews.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avem lista completă a concurenţilor Asia Express! Filmările sunt gata să înceapă. EXCLUSIV
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Părinții victimelor lui Vlad Pascu sunt revoltați. Ce a întrebat judecătoarea la proces
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
„Mă şantajează. Vor să facă asta în secret, fără să îmi iau la revedere.”. Mama...
Produsele marcă proprie din magazine ar putea să dispară! „Nu pot accepta profiturile speculative făcute...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
UNGARIA anunță Noua Ordine Mondială! Budapesta pregătește noua eră. Va fi de neoprit
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Peste 3.000 de oameni, evacuați din cauza unei bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial