Financial Times: ”Ucrainenii au dubii în legătură cu discursurile optimiste ale lui Volodimir Zelenski”

Financial Times: ”Ucrainenii au dubii în legătură cu discursurile optimiste ale lui Volodimir Zelenski”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Publicat: 11/12/2023, 15:05

Cetățenii ucraineni au început să se sature de discursurile exagerat de optimiste ale președintelui Volodimir Zelenski privind evoluțiile de pe frontul din sud-estul țării, abordarea de comunicare, care implică cenzura strictă, fiind contestată atât de consilierii prezidențiali, cât și de lideri ai opoziției, printre care se numără Vitali Kliciko, primarul Kievului, conform cotidianului Financial Times.

În ultimele 650 de zile, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat constant națiunii pentru a lăuda trupele ucrainene, a saluta progresele de pe frontul de luptă și a reafirma determinarea în fața invaziei militare ruse.

Mesajul a fost permanent că armata ucraineană ”avansează”, strategia având scopul menținerii optimismului pe plan intern și la nivel internațional. Abordarea este aplicată la toate nivelurile instituționale, de la ministere la administrațiile locale, incluzând ”cenzura strictă” asupra informațiilor negative, precum numărul militarilor ucraineni uciși în confruntări sau succesul atacurilor ruse.

”Dar, în condițiile în care Ucraina are doar puține realizări militare anul acesta și în contextul fragilizării sprijinului occidental, strategia de comunicare creează o distanță între Administrația prezidențială și conducerea militară, conform foștilor membri ai personalului prezidențial și consilierilor de comunicare”, notează cotidianul Financial Times, într-un editorial realizat de Isobel Koshiw sub titlul ”Ucrainenii au dubii în legătură cu discursurile optimiste ale lui Volodimir Zelenski”.

”Trebuie să adăugăm mai mult realism, trebuie să fim curajoși, așa cum eram pe 24 februarie 2022”, a declarat o persoană care are legături cu strategia de comunicare a Președinției de la Kiev, referindu-se la momentul începerii invaziei militare ruse.

Rivalii politici au început să îl critice deschis pe Zelenski, primarul Kievului, Vitali Kliciko, acuzându-l recent pe președintele Ucrainei de autoritarism și comparându-l cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin. Iar comandanții militari au argumentat că discrepanțele dintre mesajele oficiale și situația de pe front afectează persuasiunea, astfel că nici ucrainenii, nici partenerii occidentali nu mai sunt motivați.

Însă Zelenski crede că abordarea optimistă este singura modalitate de a le oferi asigurări contestatarilor din Occident și mediilor de afaceri din Ucraina, o sursă vitală de venituri fiscale pentru efortul de război.

”Dacă suntem pesimiști, ne putem aștepta ca lumea să nu mai aibă afaceri în Ucraina și să nu mai achite taxe, astfel că nu vom mai avea fonduri suficiente pentru a continua lupta”, a declarat un oficial din cadrul Administrației prezidențiale.

Disensiunile au devenit atât de evidente încât luna trecută generalul Valeriy Zaluzhnyi, comandantul armatei ucrainene, a declarat pentru revista The Economist că războiul a intrat într-un ”impas”, un cuvânt care rămâne tabu la Kiev deși liniile frontului nu prea s-au schimbat de când a început contraofensiva ucraineană, în iunie.

Poziția directă a generalului Valeriy Zaluzhnyi i-a surprins pe mulți ucraineni, iar unii lideri occidentali au cerut clarificări Kievului, întrebând dacă negocierile au devenit o prioritate, potrivit oficialului citat, care a preferat să mențină anonimatul.

Iryna Zolotar, consilier pentru comunicare al fostului ministru al Apărării Oleksii Reznikov, afirmă că abordarea optimistă a funcționat inițial, ajutându-i pe ucraineni să creadă că au capacitatea de a opune rezistență invaziei ruse. Dar, acum, a apărut o stare de confuzie.

”Așteptările sunt exagerate și nu corespund cu situația reală”, afirmă Iryna Zolotar, notând că articolele de presă care descriu lucrurile ca nefiind ”le fel de bune” ca linia oficială sunt considerate false. ”Dar Guvernul trebuie să demonstreze realism echilibrat”, a subliniat Iryna Zolotar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×