Israelul nu intenționează să mențină prezență permanentă în Fâșia Gaza /Statele Unite cer respectarea reglementărilor internaționale

Israelul nu intenționează să mențină prezență permanentă în Fâșia Gaza /Statele Unite cer respectarea reglementărilor internaționale
Publicat: 11/12/2023, 22:05

Israelul nu intenționează să mențină prezență militară în Fâșia Gaza pe termen nedeterminat, a declarat luni seară ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în timp ce Statele Unite insistă ca armata israeliană să respecte strict reglementările internaționale în operațiunile combatante.

”Israelul va lua toate măsurile pentru distrugerea grupului Hamas, dar nu avem nicio intenție de a rămâne permanent în Fâșia Gaza. Noi doar ne îngrijim de securitatea noastră și de securitatea cetățenilor noștri care locuiesc în apropierea Fâșiei Gaza”, a declarat Yoav Gallant, citat de agenția Reuters.

Armata israeliană continuă intens ofensiva militară în Fâșia Gaza, declanșată ca ripostă la atacurile armate comise pe 7 octombrie, în sudul Israelului, de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic. Atacurile asupra comunităților din Israel s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.000 de răniți, iar 138 de persoane răpite pe 7 octombrie sunt ostatice în Fâșia Gaza.

De altfel, Yoav Gallant a semnalat că Guvernul israelian este deschis posibilității unui acord cu mișcarea islamistă Hezbollah, activă în sudul Libanului.

”Noi avem capacități de acțiuni distructive și de ripostă, cu rezultate similare celor din Fâșia Gaza. Eu presupun că Hezbollah ține cont de aceste lucruri. Dacă Hezbollah ar accepta un proces în sensul unui acord, nu voi intra în detalii, dar, în mod clar, acest acord nu poate include o situație în care să existe un spațiu sigur de unde să poată fi lansate atacuri spre Israel. Dacă acest lucru este posibil, cu garanțiile adecvate, putem purta discuții”, a subliniat Yoav Gallant, sugerând crearea unei zone de securitate în sudul Libanului.

Referindu-se la situația post-conflict din Fâșia Gaza, Benny Gantz, ministru fără portofoliu în Cabinetul de război al Israelului, a afirmat, conform cotidianului Haaretz, că armata israeliană ”va acționa militar împotriva membrilor Hamas” care generează amenințări, sugerând intenția de a menține un anumit control de securitate asupra teritoriului palestinian.

Israelul ar putea relua negocierile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor

Guvernul Israelului este pregătit să reia negocierile cu grupul Hamas pe tema ostaticilor, a declarat luni seară un oficial guvernamental de la Ierusalim citat de postul Channel 12.

”Ne apropiem de condițiile unui cadru în care ar fi posibile noi planuri de acorduri, atât din punctul de vedere al Israelului, cât și din punctul de vedere al grupului Hamas”, a afirmat oficialul guvernamental israelian, sub protecția anonimatului.

Statele Unite cer Israelului să respecte legislația internațională

Administrația de la Washington a cerut din nou Israelului să respecte legislația internațională în privința desfășurării operațiunilor militare.

Statele Unite se așteaptă ca toate țările care primesc armament american să respecte legile războiului, ”iar Israelul nu face excepție”, a declarat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de cotidianul Haaretz. Oficialul american a subliniat că Administrația de la Washington insistă ca Israelul să permită acces umanitar suplimentar în Fâșia Gaza.

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, armata israeliană a folosit muniție cu fosfor alb primită din SUA pentru a comite atacuri în sudul Libanului. În replică la aceste informații, armata israeliană a dat asigurări că ”utilizează doar armament legal”. Israelul consideră legală utilizarea muniției de acest tip, angajându-se în 2013 doar să limiteze, nu să renunțe la acest armament.

Premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat, săptămâna trecută, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. Conform unor oficiali guvernamentali, Benjamin Netanyahu i-a transmis secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști. Însă Washingtonul a semnalat constant că se opune menținerii prezenței militare israeliene pe termen nelimitat în Fâșia Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.205 morți în Fâșia Gaza, iar alte 49.645 de persoane au fost rănite, a comunicat luni Ministerul local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Josep Borrell critică ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, exprimând nemulțumire și în legătură cu atitudinea SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×