Israelul nu intenționează să mențină prezență permanentă în Fâșia Gaza /Statele Unite cer respectarea reglementărilor internaționale

Israelul nu intenționează să mențină prezență permanentă în Fâșia Gaza /Statele Unite cer respectarea reglementărilor internaționale
Publicat: 11/12/2023, 22:05

Israelul nu intenționează să mențină prezență militară în Fâșia Gaza pe termen nedeterminat, a declarat luni seară ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în timp ce Statele Unite insistă ca armata israeliană să respecte strict reglementările internaționale în operațiunile combatante.

”Israelul va lua toate măsurile pentru distrugerea grupului Hamas, dar nu avem nicio intenție de a rămâne permanent în Fâșia Gaza. Noi doar ne îngrijim de securitatea noastră și de securitatea cetățenilor noștri care locuiesc în apropierea Fâșiei Gaza”, a declarat Yoav Gallant, citat de agenția Reuters.

Armata israeliană continuă intens ofensiva militară în Fâșia Gaza, declanșată ca ripostă la atacurile armate comise pe 7 octombrie, în sudul Israelului, de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic. Atacurile asupra comunităților din Israel s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.000 de răniți, iar 138 de persoane răpite pe 7 octombrie sunt ostatice în Fâșia Gaza.

De altfel, Yoav Gallant a semnalat că Guvernul israelian este deschis posibilității unui acord cu mișcarea islamistă Hezbollah, activă în sudul Libanului.

”Noi avem capacități de acțiuni distructive și de ripostă, cu rezultate similare celor din Fâșia Gaza. Eu presupun că Hezbollah ține cont de aceste lucruri. Dacă Hezbollah ar accepta un proces în sensul unui acord, nu voi intra în detalii, dar, în mod clar, acest acord nu poate include o situație în care să existe un spațiu sigur de unde să poată fi lansate atacuri spre Israel. Dacă acest lucru este posibil, cu garanțiile adecvate, putem purta discuții”, a subliniat Yoav Gallant, sugerând crearea unei zone de securitate în sudul Libanului.

Referindu-se la situația post-conflict din Fâșia Gaza, Benny Gantz, ministru fără portofoliu în Cabinetul de război al Israelului, a afirmat, conform cotidianului Haaretz, că armata israeliană ”va acționa militar împotriva membrilor Hamas” care generează amenințări, sugerând intenția de a menține un anumit control de securitate asupra teritoriului palestinian.

Israelul ar putea relua negocierile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor

Guvernul Israelului este pregătit să reia negocierile cu grupul Hamas pe tema ostaticilor, a declarat luni seară un oficial guvernamental de la Ierusalim citat de postul Channel 12.

”Ne apropiem de condițiile unui cadru în care ar fi posibile noi planuri de acorduri, atât din punctul de vedere al Israelului, cât și din punctul de vedere al grupului Hamas”, a afirmat oficialul guvernamental israelian, sub protecția anonimatului.

Statele Unite cer Israelului să respecte legislația internațională

Administrația de la Washington a cerut din nou Israelului să respecte legislația internațională în privința desfășurării operațiunilor militare.

Statele Unite se așteaptă ca toate țările care primesc armament american să respecte legile războiului, ”iar Israelul nu face excepție”, a declarat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de cotidianul Haaretz. Oficialul american a subliniat că Administrația de la Washington insistă ca Israelul să permită acces umanitar suplimentar în Fâșia Gaza.

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, armata israeliană a folosit muniție cu fosfor alb primită din SUA pentru a comite atacuri în sudul Libanului. În replică la aceste informații, armata israeliană a dat asigurări că ”utilizează doar armament legal”. Israelul consideră legală utilizarea muniției de acest tip, angajându-se în 2013 doar să limiteze, nu să renunțe la acest armament.

Premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat, săptămâna trecută, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. Conform unor oficiali guvernamentali, Benjamin Netanyahu i-a transmis secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști. Însă Washingtonul a semnalat constant că se opune menținerii prezenței militare israeliene pe termen nelimitat în Fâșia Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.205 morți în Fâșia Gaza, iar alte 49.645 de persoane au fost rănite, a comunicat luni Ministerul local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Josep Borrell critică ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, exprimând nemulțumire și în legătură cu atitudinea SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Zodia care renaște în martie 2024. Nativii vor avea parte de schimbări radicale în plan...
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India. Soţia a fost violată în grup, iar...
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poliția Română montează RADARE unde șoferii se așteptă mai puțin
De ce boală suferă Putin? Un fost spion britanic a făcut dezvăluiri șocante
„A venit momentul să-mi iau rămas bun”. După „Fetița Zurli”, încă doi membri își anunță...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Vila are 2 etaje,...
TRUCUL simplu prin care VIAȚA TA va fi mai bună pe zi ce trece
MAGAZINELE din România care tocmai S-AU ÎNCHIS! Extrem de mulți români cumpărau de aici
O nouă obligație pe șoferi. Intră în vigoare din iulie
Când începe noul sezon Chefi la cuțite. Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Pericol pentru o cincime dintre speciile de pești din cel mai lung fluviu din Asia...